Hirdetés

Lassan éledezik a Sony nélküli VAIO

A Sony még februárban szabadult meg a PC-s üzletágától, hogy erejét az okostelefonokra és tabletekre fókuszálja, így a jól ismert VAIO üzletág 5 százalékos Sony résztulajdon mellett a Japan Industrial Partners (JIP) befektetési alap által létrehozott új vállalat kezébe került. Úgy tűnik, a tranzakció is sikeresen lezárult, ugyanis az immáron Sony nélkül szimplán csak VAIO név alatt futó notebookok első darabjai – egészen pontosan két típus – felbukkantak a vállalat weboldalán.

VAIO Fit 15E
VAIO Fit 15E

Ahogyan azt sejteni lehetett, ennyi idő alatt nem terveztek új termékeket, hanem a már ismert Vaio Pro 11 és Pro 13, valamint VAIO Fit 15E notebookok reinkarnációjával találkozhatunk. Mindez azt jelenti, hogy Sony logó nélkül ugyan, de lényegében kinézetre és érzetre ugyanazt a gépet kapjuk, amit még eredetileg megálmodtak a Sonynál, hovatovább, a Sony alkatrészek sem hiányoznak belőle, így például a Triluminos kijelző. Mindezek után már csak hab a tortán, hogy a VAIO webshopja a Sony japán webshopjába vezet. A vállalatnál egyelőre nem is tervezik, hogy a szigetországon kívül is értékesíteni fogják termékeiket, elmondásuk szerint előbb a japán piacon szeretnének sikereket elérni.

VAIO Pro 11
VAIO Pro 11

Minderről, azaz sikerekről egyelőre korai beszélni, hiszen amíg a VAIO nem kezd el saját modelleket tervezni és gyártani, addig nem is derül ki, hogy képesek-e jobban menedzselni a márkát, mint ahogyan azt a Sony tette korábban. Egyelőre az is kérdéses, hogy a mindössze 240 főt foglalkoztató JIP-nek megvannak-e az erőforrásai ahhoz, hogy a VAIO örökségét a Sonyhoz hasonló vagy annál jobb színvonalon vigye tovább.

Az is kérdéses, hogy tovább akarnak-e menni a megkezdett úton, vagy esetleg eltérő irányba kívánják vinni a márkát, és csak egyes piaci igények kiszolgálására fókuszálnak? Egyelőre ez még a jövő zenéje, az viszont biztos, hogy sok időbe fog telni, mire a VAIO megint nemzetközi márkanévvé válik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés