Hirdetés

Küszöbön az ATI R430 és RV410 lapkáinak gyártása

A TSMC hamarosan megkezdi az ATI 110 nm-es csíkszélességű grafikus processzorainak gyártását. Az új chipek 130 nm-es gyártástechnológiával készített elődeikhez képest kisebb költségek mellett potenciálisan nagyobb teljesítményt lesznek képesek elérni. A DigiTimes információi szerint az R430 és RV410 kódnevű GPU-k gyártása már ebben a negyedévben elkezdődik. Az ATI "R" jelzésű lapkái hagyományosan a csúcskártyák piacát célozzák meg, míg az "RV" jelzésűek a belépő szintű és a mainstream videokártyákon kapnak helyet.

A műszaki paraméterek egyelőre nem ismertek, ám feltehetően a jelenlegi Radeon X800-as grafikus chipekkel megegyező mikroarchitektúrájú, natív PCI Express támogatással rendelkező chipeket takarnak a kódnevek. A nem lényegi különbségekre az elnevezés kis változtatásából is lehet következtetni, hiszen a jelenlegi Radeon X800 Pro és X800 XT modellek az R420 kódnevű magra épülnek. A tavalyi évben a Radeon 9800 Pro (R350) és a 9800 XT (R360) chipek is közel azonos funkciókkal mutatkoztak be, csupán órajelükben és így teljesítményükben volt eltérés.

Mivel a kisebb csíkszélességű gyártástechnológia mind a költségek leszorítását, mind a sebesség növelését lehetővé teszi, érdekes kérdés, hogyan pozícionálja az ATI R430-as GPU-it a piacon: az R420 olcsó változatai lesznek, vagy amazok erősebb testvérei, esetleg mindkét szegmensben megjelennek? Ismeretes, hogy a kanadai vállalat már alkalmazza ezt a gyártástechnológiát low-end kategóriájú Radeon X300-as grafikus processzorai esetében, amelyek kisebb órajelen működnek, és kevesebb aktív pixel futószalaggal rendelkeznek, mint X600-as és X800-as társaik.

Az ATI fő vetélytársa, az NVIDIA a hírek szerint ugyancsak a harmadik negyedévben kezdi meg 110 nm-es csíkszélességű NV43-as lapkáinak gyártását a TSMC-nél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés