Hirdetés

Közeleg a gigászok kora

Három év múlva egy átlagos asztali PC-ben 500-600 GB kapacitású merevlemez lesz, jósolja Mark Geenen, a TrendFocus piackutató vállalat ügyvezetője. A noteszgépekben 300 GB kapacitás lesz általános, míg a mobiltelefonokban és tenyérgépekben (PDA) használható apró meghajtók 20 GB adat tárolására lesznek alkalmasak.

Amint azt Geenen az International Disk Drive Equipment and Materials Association (IDEMA) szingapúri rendezvényén hangsúlyozta: a jelenleg elterjedt merevlemez-technológiának nincs valódi alternatívája, az adatok tárolásának nincs költséghatékonyabb módja. Az adattároló eszközök iránti kereslet nem lankad, így az iparág látványos fejlődés elé néz az elkövetkező években – tette hozzá a szakember.

Az optikai adattárolók már jó ideje hozzáférhetőek a piacon, ám eddig sem jelentettek kihívást a merevlemezes meghajtók számára, míg a flash memóriát használó megoldások továbbra is rendkívül drágák – mondja Geenen. Az olyan innovatív technológiák pedig, mint a Seagate által kifejlesztett HAMR (hő segítségével történő mágneses adatrögzítés) vagy az IBM boszorkánykonyhájában megalkotott millipede még nem érettek meg a kereskedelmi bevezetésre – az előbbi 2006-ban, az utóbbi 2007-2008-ban jelenhet meg a piacon.

Rövid távon az ún. függőleges mágneses adattárolási technológia hozhat ugrásszerű növekedést a tárolókapacitásban: e megoldás segítségével akár 1 terabit adat is tárolható egy négyzetcolnyi területen, ami egy 3,5 colos tányérra vetítve körülbelül 1 terabájt kapacitásnak felel meg. A technológiát használó első merevlemezek már az idén megjelenhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés