Hirdetés

Körvonalazódik az Intel Whitley kódnevű szerverplatform

A szerverpiacot megcélzó fejlesztésbe két eltérő processzor közül lehet választani.

Az Intel ugyan már idén megszellőztette az új Xeonokat, de ezek majd csak jövő tavasszal lesznek elérhetők, amikor is megérkeznek hozzájuk a Whitley platform alapját képző rendszerek. Erről a fejlesztésről viszonylag sokat tudni, többek között az új, LGA4189-es tokozást használja, amellyel a friss rendszer négy UPI-t, nyolccsatornás DDR4 memóriavezérlőt, illetve 64 darab PCI Express sávot kínál. Fizikai kiterjedésben is nagyobb ez a foglalat, vagyis több lehetőség van a processzornál az MCM tokozásra, azaz két ugyanolyan lapka is egymás mellé kerülhet.

A gyártóknak leadott friss útiterv szerint kétféle lapka érkezik a C620-as sorozatú vezérlőhíddal dolgozó rendszerekbe. Az egyik a fentebb linkelt hírben említett, 14 nm-es node-on készülő Cooper Lake-SP, amelynek 28 magja van, de mivel kettő is felfér egy tokozásra, így az elméleti maximális magszám 56 lesz, foglalatonként persze. Ugyanakkor a fogyasztási limitet 300 wattban szabja meg az Intel, amelyet már 48 maggal is elér a Cooper Lake kódnevű processzor, vagyis az 56 maggal dolgozó egységeknek speciális kialakítás kell, mivel 300 wattnál több energiát igényelnek a működéshez. Ez azt jelenti, hogy lesznek majd maximális magszámmal működő termékek is, de ezeket csakis a szervergyártók szállíthatják, egyénileg összeszerelhető szervereknél a 48 mag lesz a maximum.

A Cooper Lake-SP leginkább a HPC-piacot célozza, ezen belül is főleg a gépi tanulást, erre vonatkozóan lényeges újítása a bfloat16 adattípus natív támogatását, ami a tréning szakasznál lehet hasznos. Ennek az az előnye, hogy az 32 bites lebegőpontos adattípussal megegyezően 8 bites exponenst használ, viszont a mantissza 23 bit helyett csak 7 bites. Ezzel természetesen a pontosság csökken, viszont a gépi tanulás tekintetében ez így is kedvezőbb a normál 16 bites lebegőpontos adattípushoz viszonyítva, miközben a bfloat16 teljesítményelőnye a 32 bites operációkhoz viszonyítva nagyon hasonló. A PCI Express csatornák tekintetében be kell érni a 3.0-s specifikációval, továbbá a processzorok négy UPI-t kínálnak. Érdekesség, hogy az útiterv nem jelzi az Optane DIMM-ek kezelését.

A Cooper Lake-SP, nyáron érkező alternatívája lesz a 10 nm-es node-on készülő Ice Lake-SP, amelynél a tokozáson belüli maximális magszám elérheti a 38-at. Fizikailag ennél több mag van benne, viszont az Intel 270 wattos fogyasztást határozott meg a fejlesztésre, amelyet így lehet hozni. Mindemellett valószínűleg számít az is, hogy a kihozatal megfelelő legyen, és a 10 nm-es eljárás még viszonylag újnak számít.

Az Ice Lake-SP-t az Intel már nem a HPC-piacra, vagy éppen a gépi tanulásra optimalizálta, nem is támogatja bfloat16-ot, viszont biztosan kezeli az Optane DIMM-eket, illetve a PCI Express csatornák már a 4.0-s specifikációknak felelnek meg. Az UPI linkek száma ugyanakkor háromra csökken.

Akármelyik lapkát is válassza az érdeklődő, az Intel a Whitley platformot kétutasra optimalizálta, tokozásonként pedig 16 DIMM kezelése biztosított, továbbá a DDR4-es memóriamodulok tekintetében a támogatott maximális effektív órajel 3200 MHz lesz.

A hosszabb távú tervek tekintetében az Intel már az Eagle Stream platformra fókuszál, amely 2021-es esztendő második felében érkezhet. Ez az a fejlesztés, amelyet a vállalat jelenleg versenyképesnek jelöl, és valószínűleg a legtöbb partner is erre figyel már. Az Eagle Stream platform a friss útiterv szerint LGA4677-es foglalatot használ, a belehelyezhető, Sapphire Rapids-SP kódnevű, 7 nm-es node-on készülő processzor pedig nyolccsatornás DDR5 szabványú rendszermemóriát támogat, illetve kompatibilis a PCI Express 5.0-val is.

A kettőnél többutas szerverekbe is érkezik újdonság, méghozzá a Cooper Lake-AP személyében, de erre szintén kevésbé fókuszál a cég, mivel a teljes piacot tekintve 1% alatti a négy- vagy nyolcutas szerverek elterjedtsége, így nem számít kritikus tényezőnek ez az irány.

Lényeges még megemlíteni, hogy az Intel a Whitley platform esetében jobb árazásban gondolkodik, amire részben rá is kényszerülnek, hiszen a jelenlegi specifikációk alapján, a konkurens AMD által kínált Rome platform nagy falatnak tűnik, és akkor még a Milan szóba sem került, amivel valójában versenyezni fog a Cooper és Ice Lake-SP. Megfelelő árazással azonban a teljesítmény- és fogyasztásbeli hátrányok korrigálhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés