Hirdetés

Körkép az új Seagate-merevlemezekről

A kaliforniai vállalat a múlt héten jelentette be, hogy a szórakoztatóelektronikai berendezésektől a noteszgépeken és a PC-ken át a szerverekig a merevlemezpiac valamennyi fontos szegmense számára új típusokat dob piacra. Az új termékek között felbukkant az első 5 GB-os egy hüvelykes tároló, ám a párhuzamos és soros ATA, a Serial Attached SCSI és a Fibre Channel interfésszel rendelkező winchesterek színes választékában immár az 500 GB-os tárolókapacitás is megtalálható. A TrendFOCUS nevű kaliforniai piackutató vállalat szerint a Seagate kibővített termékpalettájával a teljes merevlemezpiac 97 százalékát képes "megszólítani", ami várakozások szerint az eladott egységek számának jelentős növekedését fogja eredményezni – a gyártó 2003-ban 261 millió eszközt adott el, ám 2006-ra már 380 millióval számol.

A Seagate ST1 sorozata elsőként biztosít az egy hüvelykes meghajtók közül 5 és 2,5 GB tárolókapacitást. A kis meghajtó hordozható médialejátszókban, digitális fényképezőgépekben és PDA-kban jelenik meg, konkurenciát támasztva a flash memóriáknak teljesítmény, üzemidő és költség tekintetében is. A mobil használat követelményeinek megfelelően az új apróságok ellenállóbbak a mechanikai hatásoknak is. A fotósok számára elsősorban a legkisebb tárolók Compact Flash interfésszel megjelenő változata (CF Photo Hard Drive) jelent alternatívát a hagyományos memóriakártyákkal szemben. Az ST1 önálló külső tárolóként is kapható: az USB2 Pocket Hard Drive robosztusabb házban kap helyet, és USB 2.0 csatolófelülettel rendelkezik.


Seagate ST1


Seagate Compact Flash Photo Hard Drive


Seagate USB2 Pocket Hard Drive

A DB35 széria olyan 3,5 hüvelykes merevlemezeket takar, amelyek szórakoztatóelektronikai készülékekben, digitális videofelvevőkben lesznek használatosak. A meghajtókat a streaming video alkalmazások elvárásaihoz igazodva úgy alakították ki, hogy a lehető legtöbb adatfolyamot legyenek képesek folyamatosan visszaadni – ehhez az írást és olvasást vezérlő parancsok optimalizálására volt szükség. A DB35-ösök maximum 400 GB-os változatban jelennek meg.

A Barracuda 7200.8 az egyik legkedveltebb PC-s winchestercsalád új nemzedéke, első ízben natív Serial ATA interfésszel és NCQ (Native Command Queuing) támogatással. Ez utóbbi a lemezműveleti parancsokat sorba rendezi, így biztosítja, hogy az író/olvasó fejnek a tányér felett megtett útja és vele az elpazarolt idő csökkenjen. A Barracuda 7200.8 legnagyobb típusa 400 GB-os.


Seagate Barracuda 7200.8

Az NL35-ös sorozatot a Seagate professzionális felhasználóknak szánja. A Fibre Channel interfésszel gyártott egységek elsőként nyújtanak 500 GB helyet, és minden olyan adattároló rendszerben alkalmazhatók, ahol nem létszükséglet az intenzív és állandó rendelkezésre állás.

A Momentus 5400.2 és 7200.1 modellek notebookhoz tervezett merevlemezek. Az 5400.2-esek két tányért tartalmazhatnak, adatsűrűségük pedig eléri a diszkenkénti 50 GB-ot, vagyis akár 100 GB adatot is képesek befogadni. A 7200.1-es típusok a sebességükkel tűnnek ki, amelyet a speciális SoftSonic csapágyazás tesz lehetővé. A Momentus winchesterek kevés energiát fogyasztanak, és – ha a fej nem tartózkodik a tányérok fölött – akár 800 G-nek megfelelő gyorsulásokat is átvészelnek. A 2,5 hüvelykes egységeken alapuló Portable External Hard Drive maximum 100 GB adatot tárol. A kis helyigényű készülék USB porton csatlakozik a számítógépre, és a tápfeszültséget is innen nyeri.


Seagate Momentus 5400.2


Seagate Portable External Hard Drive

A Cheetah 15K.4-es winchesterek a korábbi tizenötezres fordulatszámú profi tárolók új változatai. A gyártó állítása szerint az iparág leggyorsabb, leghűvösebb és leghalkabb meghajtóinak kapacitása legfeljebb 147 GB; a meghibásodások közötti átlagos időt (Mean Time Between Failure) a Seagate 1,4 millió órában adja meg. A tízezres fordulatszámon pörgő kisebb testvér, a Cheetah 10K.7 a vállalati piac legkedvezőbb költség/kapacitás arányát képes felmutatni. 73, 147 és 300 GB-os változatban kapható, MTBF-értéke pedig megegyezik a gyorsabb modellekével.


Seagate Cheetah 15K.4


Seagate Cheetah 10K.7

Az adatmentést a Push Button Back-Up External Hard Drive könnyíti meg. A maximum 400 GB-os eszköz szoftverének segítségével konfigurálhatók a biztonsági mentés paraméterei, majd a Back-up gomb megnyomásával a folyamat bármikor egyszerűen elindítható.

A teljesség kedvéért meg kell említeni a Seagate korábban bejelentett Savvio merevlemezeit is, az első, vállalati felhasználók számára tervezett 2,5 hüvelykes típust. A kezdetben 36 és 73 GB-os változatban elérhető tárolók tízezres fordulatszámon üzemelnek, és az egységnyi alapterületre vetített másodpercenkénti input/output tranzakciószám tekintetében világelsők, így az adatközpontokban hozzájárulhatnak a jobb helykihasználáshoz, a helyigényből fakadó költségek csökkentéséhez.


Seagate Savvio 10K.1

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés