Hirdetés

Komoly tartalék van az áttervezett Zen 3 chipletben, de sosem lesz kihasználva

Az AMD nem csak a vastagságát csökkentette a lapkának, hanem számos optimalizálást is elvégzett rajta.

Az AMD az előző hónap közepén jelentette be a Ryzen 7 5800X3D startját, amelyre a héten sor is került, és tulajdonképpen a fejlesztés azt hozza, amit várni lehetett tőle. Van azonban egy kevésbé hangoztatott adat az új dizájnról, ugyanis a 3D V-Cache alkalmazásához, az AMD-nek újra kellett terveznie a Zen 3 chipletet. Ennek a fő oka az volt, hogy a lapka vastagságát csökkentség annyira, hogy a rá kerülő gyorsítótárral se legyen magasabb, mint az eredeti dizájn. Ez meg is történt, de az új stepping arra is figyelt, hogy a rendszer minden korábbinál alacsonyabb üzemfeszültség mellett is üzemképes maradjon.

Utóbbi tényezőt már az AMD is elmagyarázta, ugyanis a 3D V-Cache maximuma 1,35 V, és emiatt a Zen 3 chiplet sem mehet túl ezen a határon, ami miatt limitáltak a tuninglehetőségek. Az alaplapgyártóktól származó információink szerint ugyanakkor észvesztően sok tartalék van az új steppingben, amely úgy képes stabilan 1 V-os üzemfeszültség alatt működni, hogy nem kell sokat engedni a órajelből.

Ezt az AMD részben ki is használja, ugyanis az EPYC 7003X sorozat leggyorsabb modelljénél, a minimálisan beállítható TDP paraméterekkel 2,8 watt alatt fogyaszt egy szem Zen 3 mag a hozzá kapcsolódó, rendkívül méretes, konkrétan 12 MB-os L3 gyorsítótárszelettel együtt. Ez a működés alapvetően átmenthető lenne asztali szintre is, vagyis némi teljesítmény beáldozása árán akár kihozható egy 35 wattos TDP-kerettel működő nyolcmagos, 3D V-Cache dizájnt használó Ryzen is, miközben a teljesítmény tekintetében nem kellene 10-15%-nál többet engedni.

Ebből ugyanakkor nem lesz semmi. Egyrészt a legjobban sikerült Zen 3 chipletekre szükség van az EPYC 7003X sorozaton belül, másrészt túlságosan közel vannak ahhoz a Zen 4-es fejlesztések megjelenése, hogy ilyenekben gondolkodjon az AMD asztali szinten. Ezzel a felhasználóknak a tuning maradt egyedüli alternatívaként. Persze a szorzó állítása korlátozott, és a feszültség növelése is tilos egy bizonyos szint fölött, de lefelé már bátran paraméterezhető a Ryzen 7 5800X3D, vagyis a feszültség csökkentésével szabadon lehet élni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés