Hirdetés

Komoly sikerre számíthatnak az új G8x-alapú vezérlők

Szakmabeliek csaknem egyöntetű véleménye szerint minden valószínűség szerint megismétlik, sőt túl is szárnyalhatják elődeik sikerét az NVIDIA új generációs, GeForce 8000-es szériába tartozó belépőszintű és középkategóriás megoldásai. A kaliforniai gyártó nemrég küldte meg partnereinek az új, vélhetőleg GeForce 8600 és GeForce 8300 szérianévvel illetett vezérlők sorozatgyártási terveit, melyből többek között kiderül, hogy az újdonságok külsőre szakasztott másai lesznek a régebbi típusoknak.

Ez a fajta tervezés régóta bevett gyakorlat az NVIDIA-nál – hívja fel a figyelmet a DigiTimes cikke –, így például a korábbi GeForce 7300-as és 7600-as videokártyák zöme az előző szériás GeForce 6200-as és 6600-as típusok NYÁK-jára épült – ez olcsóbb tervezést és gyártást, nagyobb volumenű termelés valamint értelemszerűen kedvezőbb fogyasztói árat eredményezett. A jelek szerint az NVIDIA a középkategóriás DirectX 10-es vezérlőinél sem hagyja el a járt utat a járatlanért cserébe: a G84-es és G86-os GPU-k egyaránt lábkompatibilisek lesznek a korábbi G73-as processzorral (ami pedig a még korábbi NV40-es GPU lábnyomába illeszkedik pontosan), azaz a gyártóknak ezúttal sem kell jelentős mértékben változtatni a kártyák fizikai kialakításán. Ezzel magyarázható, hogy egy GeForce 8600-as vezérlőről korábban kiszivárgott kép sokak szerint inkább egy GeForce 7600-as típust ábrázolt.

Az új GPU-k kiszolgáló áramköre mindazonáltal jelentősen átalakulhat az eltérő táplálás miatt: a G84 és G86 processzorok például 1,2 voltos üzemfeszültség mellett működnek (egy G73 2,5 voltot igényel), miközben órajelgenerátorukat 3,3 volttal kell táplálni (a G73-nál erre elég 1,3 V is). A DailyTech érdekes adalékként említi, hogy a tervek szerint a G8x sorozatú grafikus processzorokból akár négynél is többet össze lehet kapcsolni a több GPU-t használó rendszerek számára. Tekintve, hogy az új processzorok fizikai számításokra is befoghatók, elképzelhető, hogy ezek közül egy vagy több a játékprogramok fizikáját számolná.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés