Hirdetés

Költözik az IT piac...

Nem teljesen új a dolog, de talán megérdemel pár sort. Már csak azért is, mert ha úgy alakulna, hogy az általános negyedéves/éves hardver árcsökkenés a következő 2-3 évben nem jelentkezne, bizonyára sokan értetlenül toporognának a kirakatok előtt. Nem kell. Miért is?



A lényeg az, hogy a tajvani gyártósorok kiköltöznek Kínába az olcsóbb munkaerő miatt. Emiatt már az idén 2%-ról 7%-ra ugrott a munkanélküliség, és ez a következő két-három évben biztosan nem csökken majd.

Az első bekezdésben említett árak olyan értelemben lehetnek befolyásolva, hogy azok a magyarországi cégek, melyek nem tajvani tulajdonúak (márpedig legjobb tudomásom szerint csak egy ilyen van), és nem elég nagyok ahhoz, hogy pl. egy egész konténer egeret rendeljenek, a "kombinált" konténerekhez (több gyártótól összeválogatni egy konténernyi árut) fuvarszervező TAJVANI céget kell béreljenek (akik rátesznek pár százalékotaz árra). Ugyanis a gyártók központi irodája NEM költözik a gyártósorral!

A problémát egyetlen módon lehetne feloldani: megtanulni kínaiul. Ugyanis tapasztalataim szerint míg a tajvani gyártókkal lehet pl. angolul csevegni (akár üzletről is), a kínaiakkal nem.

Azóta történt

Hirdetés