Kolink blog: színek és bájtok

Két termékkategóriából mutatunk be Kolink termékeket: a LED-vezérlők és a külső HDD-házak közül.

Nagy divatja van mostanában a színes világításnak, és ugyan néha mi is úgy érezzük, hogy egyes gyártókkal kicsit elszaladt a ló, és értelmes fejlesztések helyett inkább RGB LED-ek beszerzésére költik a pénzüket, az tény, hogy egy igényesen kivitelezett konfigurációt még szemrevalóvábbá tehet pár ügyesen elhelyezett LED szalag vagy más világító komponens.

Inspire L1 az 5 voltos ARGB-hez
Inspire L1 az 5 voltos ARGB-hez [+]

Ezek a komponensek pedig általában nem csak úgy szimplán világítanak, hanem különböző effektekkel teszik feltűnőbbé magukat, és ezeket az effekteket – különösen ha több eszközünk is van – egy vezérlő hivatott összehangolni. Ilyen vezérlő sok esetben a modern alaplapokon is megtalálható, sőt, egyes videokártyák is rendelkeznek vele, de ha nálunk ez hiányozna, akkor utólag is beépíthetjük őket a gépházba. A Kolink kínálatában két ilyen, Inspire névre hallgató kontroller is található, az Inspire L1 és az Inspire L2. Nagyon hasonló vezérlőkről van szó, a fő különbség, hogy az előbbit a három tűs, címezhető, 5 voltos ARGB eszközökhöz, az utóbbit pedig a négy tűs, 12 voltos RGB egységekhez tervezték.

Inspire L2 a 12 voltos RGB-hez
Inspire L2 a 12 voltos RGB-hez [+]

Mind az L1, mind pedig az L2 SATA konnektorból kapja az energiát, irányítani pedig a mellékelt rádiós távvezérlővel tudjuk. Összesen nagyjából 300 szín és effektus kombináció nyerhető ki belőlük, és valamennyi kivezetést felhasználva összesen 120 darab LED fényét tudjuk irányítani. Ezek az L1 esetében standard 3 tűs RGB, Phanteks-féle 3 tűs DRGB és Corsair-féle 3 tűs ARGB változatok lehetnek. Az L2-nél szintén három kivezetést találunk, egy darab 4 tűs RGB, egy 4 tűs Phanteks RGB és egy 4 tűs Corsair RGB formájában.

A világítás mellett egy másik trend az adattárolók eltűnése: míg régen kötelező volt a 3,5”-es HDD, és abból is általában 2-3 darab került egy komolyabb PC-be, ma a fő meghajtó szerepét egy alaplapra kerülő NVMe SSD tölti be, és aztán esetleg e mellé kerül egy 2,5”-es SSD vagy 3,5”-es merevlemez. De ugyanez a helyzet a notebookok esetében is, ahol szintén hódít az NVMe és vele az M.2-es foglalat, a korábban használt 2,5”-es egységek pedig a fiókok mélyére kerülnek, pedig ezekben még bőven van élet, és egy külső házzal ezt ki is használhatjuk.


Kolink KO-25UC31 2,5"-es külső ház [+]

Például a 132 x 16 x 78 mm-es mérettel rendelkező Kolink KO-25UC31 külső ház egy 9,5 mm magas 2,5”-es SSD vagy HDD fogadására képes, és különösen az előbbi esetén ajánlható, hiszen a számítógép felé 10 Gbps-es USB 3.1 Gen2 csatlakozón át kommunikál. A ház mellé hordtáskát, és egy Type-C/Type-C, illetve egy Type-C/Type-A USB kábelt is kapunk, így a csatlakoztatással majdnem biztos, hogy nem lesz gond.


Kolink HDSUB2U3 2,5"-es külső ház

Amennyiben 2,5”-es HDD a kiiindulási alap, akkor a HDSUB2U3 nevű változat is jó lehet: ez ugyan csak az alap 5 Gbps-es USB 3.0 konnektort kínálja, viszont a merevlemezekhez ez is elegendő. Amennyiben pedig egy régebbi, 3,5"-es winchestert szeretnénk külső lemezként munkára fogni (például biztonsági mentésekhez), akkor létezik ehhez passzoló változat is, HDSUB3U3 néven.


Kolink HDSUB3U3 3,5"-es külső ház [+]

Azóta történt

Előzmények