Kolink blog: az igazán látványos házak

A gyártó Big Chungus sorozata azoknak készült, akiknek a PC a szoba dísze, nem pedig egy elrejtenivaló eszköz.

A legtöbb számítógépházat, még a kifejezetten dizájnos változatokat is alapvetően úgy tervezik, hogy a gép minél inkább beleolvadjon a lakás vagy az iroda belső terébe. Ez elérhető azzal, hogy kisméretű, könnyen elrejthető dobozt terveznek, de úgy is, hogy olyan formatervet, külsőt kap, ami jól illeszkedik a helyiségbe. Vannak azonban olyan házak is, melyek éppen az ellenkező hatást szeretnék elérni: azt, hogy magukra vonják a figyelmet, kiemelkedve a szoba hangulatából módosítsák, uralják azt. A Kolink portfóliójában ez a célja a Big Chungus családnak. Ez a széria korábban egyetlen modellből állt, ez volt a gigantikus Big Chungus, melyet már említettünk a blog hasábjain, de tavaly ősszel két kisebb, nagyjából miditorony méretű taggal bővült a sorozat.

Big Chungus Shredded
Big Chungus Shredded

A termékkategória angol neve (showcase) már önmagában is beszédes, és tökéletesen kifejezi, hogy itt a számítógép bemutatásáról van szó, nem csoda hát, hogy mind a Big Chungus Shredded, mind pedig a Big Chungus Hench bőven tartalmaz edzett üveg elemeket, oldalpaneljei pedig általában különálló elemként „lebegnek” a vázon.

A két modell közül a Shredded az, ami inkább hasonlít az alapmodellre, és örökölte annak ferdén hátrafelé dőlő formáját, de hiányzik annak nagyméretű, csatlakozókat és kezelőszerveket is tartalmazó talpa. Többek között ennek is köszönhető, hogy mérete egész visszafogott, hiszen 525 x 230 x 550 mm-es (ma x sz x mé), tömege viszont üresen is megközelíti a 10 kg-ot.

Big Chungus Shredded
Big Chungus Shredded [+]

A méretes belső ATX vagy kisebb alaplapok fogadására képes, bővítőkártyából hetet tud fogadni – a grafikus kártya függőleges beépítésére nincs lehetőség, de mivel az egész hardver döntött állapotban helyezkedik el, ez nem is annyira lényeges, a VGA hűtésére így is rá lehet látni. A belső teret nyitottsága miatt nehéz kétkamarás megoldásként értelmezni, de az tény, hogy a tápegység rejtve marad, ez ugyanis az előlap mögé kerül, így oldalról és elölről csak a többi hardvert látszik, na meg a négy darab, gyárilag mellékelt, 12 cm-es Umbra ARGB ventilátor fénye. Ezeken felül még egy ventilátor szerelhető be a házba, de dönthetünk vízhűtés mellett is, ebben az esetben elöl 360 mm-es, felül 240 mm-es radiátorral tudunk számolni.

Shredded csatlakozók
Shredded csatlakozók [+]

Beszerelhető grafikus kártyából 310 mm a maximális hossz, míg a CPU-hűtő 165 mm magas lehet. Adattárolók számára egy 3,5”-es és két 2,5”-es tálcát alakítottak ki, ez az M.2 SSD-k korában bőven elegendő. A gépház tetején kapott helyet a csatlakozópanel, ezen egy USB 3.0, egy USB 2.0 és egy HD Audio csatlakozópár foglal helyet.

Big Chungus Hench
Big Chungus Hench [+]

A másik normál méretű Big Chungus változat, a Hench esetében kevésbé hangsúlyos a „hátradőlő” dizájn. Oldalról nézve persze már látható a rokonság, szemből azonban ezt megtöri az előlap alsó része, mely a gyárilag mellékelt egyik ventilátort is magában foglalja.

Big Chungus Hench
Big Chungus Hench [+]

A Hench valamivel nagyobb a Shreddednél (erre egyébként valahol a neve is utal, a shredded magyarul szálkásnak, a hench kigyúrtnak fordítható, a Big Chungus pedig egy reddit-eredetű szleng a pufókra), mérete 525 x 230 x 640 milliméter. A belső térben ez a különbség igazából nem jelentkezik, ugyanúgy ATX alaplap, hét bővítőkártya, 200  mm mély tápegység, 310 mm hosszú VGA és 165 mm-es CPU-hűtő számára van benne hely.

A tápegység az alsó rész elejére kerül, így jórészt itt is rejtve marad. A tekintetet egyébként is jobban vonzzák majd a fények, a Hench a gyárilag mellékelt, négy 12 cm-es Umbra sARG ventilátor mellett ugyanis egy ARGB oldalpanelt is kapott. Légkavaróból összesen hat szerelhető be, de a felső panel alatt egy 240 mm-es radiátor is elfér. Adattárolók esetében a Shreddedhez hasonlóan egy 3,5”-es és két 2,5”-es példányt tud fogadni, és nem hiányzik az előlap tetejéről a csatlakozósor sem egy USB 3.0, egy USB 2.0 és két 3,5 mm-es jack aljzattal.

Azóta történt

Előzmények