Hirdetés

Klónokkal támad az Intel

A DigiTimes értesülései szerint az Intel újabb kísérletet tesz a kevésbé márkás noteszgépek piacának fellendítésére. Bár a notebookok (notebook barebone-ok) túlnyomó többsége csupán néhány vállalat gyártósorairól kerül le, világszerte bevett gyakorlat, hogy nagyobb értékesítési hálózattal rendelkező cégek saját elképzeléseik szerint alakítják ki a végleges konfigurációkat, és saját márkanevük alatt hozzák azokat forgalomba.

A noteszgépek piacának utóbbi években tapasztalt fellendülése azonban nem kedvezett ennek a szegmensnek, a nagy márkák (HP, Dell, Asus és mások) ugyanis olyan nagy tételben vásárolnak be az Inteltől, hogy a kialkudott kedvező árak nemcsak a piaci versenytársak mozgásterét szűkítik be, hanem magát a chipgyártót is nyomás alatt tartják. Ráadásul a neves vállalatok felfedezték maguknak a főként egyéni felhasználók és kisvállalkozások által mozgásban tartott alsókategóriát is, így a legtöbb nagy márka kínálatában ma már az olcsóbb gépektől a csúcskategóriás modellekig minden megtalálható.

Az Intel a kicsik támogatásával a piaci verseny feltételeit kívánja kiegyenlítettebbé tenni, ezzel ugyanis tovább élénkítheti az eladásokat, vagyis saját profitját is gyarapítja, emellett könnyebben megőrizheti piaci elsőbbségét az AMD-vel szemben.

A múlt évben a klónpiac felrázására indított Mobile Value-Added Distributor (MVAD) program kiábrándító eredményekkel járt; míg 2004 végén még 20 százalékos részesedéssel bírtak ezek a noteszek, addig az idei harmadik negyedévre az IDC szerint 17,6 százalékra csökkent részarányuk. Most állítólag a legnagyobb ODM gyártókkal, a Quanta Computerrel, a Compal Electronicsszal és az Asustek Computerrel tárgyal az Intel egy új együttműködés, a Mobile Alliance (MA) kialakítása érdekében.

Az Intel a résztvevőknek logisztikai, alkatrészellátási támogatást nyújtana, így két éven belül 30-35 százalékra kívánja feltornászni a klónok részesedését. A korábbi programba az Intel csak a legnagyobb disztribútorokat vonta be, ám az MA most kisebb forgalmazók számára is megadná a lehetőséget a chipgyártó által biztosított szolgáltatások igénybevételére. A hírt az Intel egyelőre nem erősítette meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés