Hirdetés

Kiterjeszti a helyi többjátékos mókát a Steam

A Remote Play Together szolgáltatás egyelőre béta fázisban érkezik, de nagyon hasznos lehet az egész platform számára.

A Steam elsődlegesen annak köszönheti a PC-s játékokra vonatkozó áruházi platformok körében kiharcolt vezető szerepét, hogy a konkurenseknél több szolgáltatást kínálnak a játékosoknak és a fejlesztőknek is, amelyik útról úgy néz ki, hogy nem szeretnének letérni.

A legújabb szolgáltatás a Remote Play Together lesz, amely október 21. és 25. startol, első körben csak béta formában, de idővel úgyis végleges formát ölt. A koncepció az, hogy azok alkotások, amelyek lokális szinten kínálnak két vagy több felhasználó közötti többjátékos lehetőséget, ki legyenek terjesztve az internetre is. Ehhez a programfejlesztőnek nem kell módosítani semmit a programkódban, maga a szolgáltatás a háttérben működik.

A technikai alapot tekintve az történik, hogy az egyik felhasználó elindítja az adott programot, és képernyőn megjelenő tartalmat el tudja streamelni a játékba becsatlakozó ismerősöknek. Ilyen formában a programot futtató számítógép lesz a szerver, amely gyakorlatilag mindent számol, a többi résztvevőnél pedig szimpla kliensként működik majd a Steam, vagyis a szerver számára eljuttatja beviteli adatokat, amely alapján a kliens visszakap egy megfelelő audiovizuális streamet. Technikailag tehát olyan az egész, mintha a játékosok helyben néznék ugyanazt a kijelzőt, csak a Remote Play Together esetében ez az interneten keresztül valósul meg, lényegében távoli eléréssel.

A Valve szerint a szolgáltatás minden olyan játékkal kompatibilis lesz, amely helyi többjátékos módot kínál, legyen az egymás elleni, osztott képernyős, vagy kooperációs.

Maga az ötlet egyébként nem újdonság. Például a GeForce Experience alkalmazás, illetve a Parsec is kínál hasonlót, de a koncepciót a Sony fejlesztette tökélyre a Share Play rendszerrel, ahol a fejlesztők konkrétan tervezhettek olyan játékokat, amik alapjaiban építettek a szolgáltatás erősségeire. Utóbbi miatt érdekes a Remote Play Together, mivel külső alkalmazás formájában meglehetősen limitáltak a lehetőségek, de platformszinten támogatva már PC-re is érkezhetnek újszerű ötletek, amelyek a játékmenet dizájnját tekintve is alapvető komponensként tekinthetnek a Remote Play Togetherre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Előzmények

Hirdetés