Hirdetés

Kiszervezi a memóriatechnológiákat kutató ágazatát az ARM

A Cerfe Labs a változással hozzájut a kapcsolódó IP portfólióhoz is, amit az ARM a Symetrixszel együtt fejlesztett.

Talán kevesen tudják, de az ARM a memóriatechnológiák szempontjából is komoly kutatásokat vitt az elmúlt időszakban, méghozzá a Symetrix partnereként, amely cégnek eleve sok tapasztalata van a ferroelektromos memóriák kapcsán.

Kritikus projekteknek a CeRAM, illetve a FeFET számít, amelyek némileg egymáshoz kapcsolódó fejlesztések, ugyanis az előbbi egy olyan új típusú memória, ami korrelált elektronra alapozó anyagokra épít, és a segítségével lényegesen csökkenthetők lehetnek a memóriák előállítási költségei, legyen szó kis fogyasztású vagy nagy teljesítményű alternatíváról. Eközben a FeFET ferroelektromos tranzisztorokat biztosítana, amivel a Symetrix ferroelektromos memóriatechnológiáit ki lehetne egészíteni az újonnan kutatott anyagokkal, ezzel biztosítva az eszközszintű integráció megvalósíthatóságát.

A korrelált elektronok nem számítanak újdonságnak, lassan 80 éve vannak erre tanulmányok. A valódi kérdés itt az, hogy kialakítható-e egy olyan kapcsolási mechanizmus, amivel megkülönböztethető két, stabilan fenntartható állapot. A begyűjtött adatok szerint igen, de egyelőre a projekt még kezdeti szakaszban van.

A CeRAM elsődleges előnye, hogy nem felejtő megoldásról van szó, és rendkívül sok alkalmazási területe lehet. Olyan piacokat is célozhat, mint a neuromorfikus számítástechnika, de ideális lehet kvantumszámítógépek mellé, hiszen jól működhet extrém hidegben, illetve a nagyon magas hőmérséklet sem jelent akadályt. Mindezek mellett nagymértékben skálázható az energiaigénye, a sebessége, a kiterjedése, és persze az előállítási költség is szélesebb skálán mozoghat, ráadásul lehetőség van arra is, hogy egy memóriacella több bitnyi információt tároljon.

A Cerfe Labs 150-nél is több szabadalmat kapott az ARM-tól, mind a memóriatechnológiához kapcsolódik, így a fejlesztéseket egyszerűen vihetik tovább. Ezekben továbbra is segít a Symetrix, illetve a DARPA-nál, vagyis a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynökség is vállalat kezdeti finanszírozást. A kutatások befejezése viszont még mindig messze van.

Előzmények

Hirdetés