Hirdetés

Kínában az Intel 845D + 533 MHz-es FSB a sláger!

Az Intel 845E pontosan abban különbözött az Intel 845D chipsettől, hogy hivatalossá tette az 533 MHz-es (133 MHz QDR) rendszerbusz, avagy FSB használatát (most tekintsünk el attól, hogy a 845E alapú lapokat többnyire az ICH-4-es, már USB 2.0-át is támogató déli híddal, azaz South Bridge-dzsel szerelik). Ennek megfelelően a 845E drágább is elődjénél.

Ha Magyarország olyan hely, ahol első az ár, akkor Kínában ez hatványozottan igaz. Az embereket nem hozza lázba az 533 MHz-es támogatás, ha az alaplap drágább lesz általa. Vegyük még hozzá ehhez, hogy igen komoly mennyiségű 845D chipsetek vannak raktáron itt-ott (jelen esetben ott), és máris sejthetjük, hogy az alaplap-gyártók sem örülnek a 845E-nek. A Northwood processzoroknak annál inkább, hiszen azok egy árban vannak Willamette megfelelőikkel, és bár az első 533 MHz-es Northwood 2.26 GHz-es, tehát nem olcsó, azért a gyártók úgy döntöttek, kicsit megtréfálják az Intelt.

Így esett meg, hogy az ASUS, a Gigabyte és az Epox is házi készítésű "chipsetekkel" rukkolt elő! A közös, hogy mindegyik i845D alapú, és mégis támogatja az 533 MHz-es FSB-t. Az ASUS ehhez egy plusz órajel-generátort használt, míg a Gigabyte egyszerűen tuningolt (így tessék minket rendre megfedni a túlhajtás miatt!).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés