Hirdetés

Kijelzőtechnológiában utazik a Bridgestone

A leginkább gumiabroncsairól ismert Bridgestone egy, a hétvégén kezdődő szakkiállításon mutatja be új találmányát, mely ezúttal nem az autóipar, hanem az informatika érdeklődésére számíthat elsősorban. A vállalat mérnökei 2002 márciusában álltak elő egy úgynevezett „Electronic Liquid Powder” nevű anyaggal, amely alkalmas lehet kijelzőkben a folyadékkristályok kiváltására. Az újfajta kijelző kifejlesztésére irányuló projektet hivatalosan 2004 októberében indították el, s mára sikerült megalkotni egy olyan prototípust, amely képes a technológia erényeinek bemutatására.

Akárcsak az E-Ink elektronikus papírja vagy a Xerox által kifejlesztett, egykor szebb időket megélt Gyricon technológia, úgy a Bridgestone megjelenítője is csak a képváltásokhoz igényel energiát és képét tápellátás hiányában is megőrzi. A QR-LPD (quick-response liquid powder display) elnevezés utal egy másik tulajdonságára is: a képváltás kevés időt vesz igénybe, ami ugyancsak hozzájárul a kis fogyasztáshoz. A prototípus jelenleg kétféle szín megjelenítésére képes, jól látható, élénk színű képet ad, és tág betekintési szögeket biztosít. Minthogy nem üvegszubsztrátum, hanem teljes egészében műanyag a kijelző alapja, így az nemcsak könnyű és vékony, hanem hajlékony is.

A modell 22,86 cm képátlóval rendelkezik és – természetesen a vezérlőelektronika nélkül – mindössze 0,29 mm vastag, de a tervezők szerint épp a műanyag szubsztrátumnak köszönhetően sokkal nagyobb megjelenítők is kialakíthatók. A technológia, melynek fő felhasználási területét kezdetben kisebb elektronikus árcédulákban látták, így szélesebb körben nyerhet alkalmazást – az elektronikus papírokhoz hasonlóan információs táblák, köztéri hirdetési felületek kialakítására is lehetőséget ad.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés