Hirdetés

Kiderült, milyen Radeon van az új Apple MacBookban

Az Apple az elmúlt héten mutatta be az új, 15 hüvelykes MacBook Pro jelzésű gépet, amelynek egyetlen ismeretlen komponense az AMD Radeon R9 M370X-es VGA-ja volt. Csupán annyit lehetett róla tudni, hogy 2 GB-nyi GDDR5 memóriát használ, de mást semmit.

Mára kiderült, hogy a termék konkrétan milyen grafikus vezérlőt rejt, hiszen elérhetővé vált az első leírás róla. Ez alapján a Cape Verde kódnevű lapkával van dolgunk, amely 640 darab shader részelemet kínál a felhasználók számára 40 darab textúrázó csatornával és 16 blending egységgel. Mindezt 800 MHz-es magórajellel teszi, a fedélzeti tár effektív órajele pedig 4,5 GHz.


(forrás: Reddit) [+]

Maga a fejlesztés ebből a szempontból nagyon érdekes, hiszen az AMD Cape Verde kódnevű cGPU időben hamarabb jelent meg, mint az előző MacBookban található GeForce GT 750M GK107-es GPU-ja, de ettől függetlenül valóban gyorsabb és fejlettebb az NVIDIA megoldásánál.

Az is megerősítést nyert, hogy az új MacBook Pro a Final Cut Pro X szoftverben tényleg hoz úgy 60-80% közötti előrelépést, tehát igaz az Apple állítása az akár 80%-os gyorsulásról a GPGPU-s alkalmazásokban. Ekkora különbség egyébként tényleg nincs az NVIDIA GK107 és az AMD Cape Verde között csak a hardveres képességeket tekintve, de az AMD OpenCL implementációja gyorsabb, illetve a Final Cut Pro X szoftvert is GCN architektúrára optimalizálják a fejlesztők.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés