Hirdetés

Kiadta az LPDDR5 specifikációit a JEDEC

Az új generációs ultramobil memóriaszabvány komoly effektív órajelen működhet.

A JEDEC bejelentette az LPDDR5 specifikációját, ami lényegében a következő generációs ultramobil memóriaszabvány lehet. Ez hivatalosan még nem tekinthető véglegesnek, de a memóriagyártók közül például a Samsung már rendelkezik LPDDR5-ös termékmintával, így a fejlesztések megfelelő ütemben haladnak.

Az új szabvány esetében az effektív órajel 6400 MHz lehet, szemben LPDDR4, illetve LPDDR4X maximumának számító 3200 és 4266 MHz-cel. Ez később még tovább emelkedhet, de ahhoz majd kiegészítések kellenek a véglegessé váló szabványhoz. Az architektúra átalakításra került, így a korábbi 8 helyett csatornánként már 16 memóriabankkal dolgozik a rendszer, illetve 16n prefetch pufferrel lehet számolni, vagyis órajelenként 16 bit vándorol át a memóriacellákból az IO-pufferbe és ez biztosítja a nagyobb tempó elérhetőségét.

Az üzemfeszültség marad 1,1 V, de a memóriagyártók alacsonyabb órajelen akár ez alá is mehetnek, ami viszont lényeges az a deep sleep mód. Utóbbi 30%-kal csökkentheti az energiafelhasználást, de mellette még a Data-Copy és Write-X nevű újítások segítenek a fogyasztás mérséklésén.Mindkettő az adatátviteli műveletek csökkentéséért felel.

Az LPDDR5 memóriát használó ultramobil eszközökre még várni kell, ezek leghamarabb 2021-ben érkezhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés