Hirdetés

Kétszáz gigabájt a zsebben - elsőként a Toshibától

Ismét sikerült az összes nagyobb gyártót megelőznie a Toshibának, mely a napokban dobja piacra rekordkapacitású hordozható merevlemezét. A 2,5 hüvelykes méretkategóriájú HDD-re épülő külső tárolóegység nagyjából 200 gigabájtnyi adattal tömhető meg – átlagosan ennyi helyet igényel 57 000 fotó, 52 000 MP3-zeneszám és közel 90 DVD-minőségű film.

A Toshiba új külső HDD-je a merőleges adatrögzítési technológia (PMR) révén éri el a hordozható merevlemezek szegmensében páratlannak tekinthető kapacitásrekordot: a tárolóegységben a Toshiba mobil eszközökhöz fejlesztett MK2035GSS típusszámú 2,5 hüvelykes HDD-je lapul. Ilyen kapacitással más gyártók is kínálnak adathordozókat, a Toshiba előtt azonban senki nem építette be ezt a technológiát külső házba. Az apró, mindössze 23,6 x 88 x 142,8 milliméteres dobozkában helyet foglaló HDD két lemeztányérját egy energiatakarékos, 4200 fordulat/perces motor pörgeti, így az egységet szinte bármelyik modernebb számítógép USB kapuja képes ellátni árammal (a gyártó a biztonság kedvéért egy kiegészítő tápkábelt is csomagol a merevlemez mellé).

A Toshiba korábban is kínált USB 2.0 interfészen kommunikáló külső merevlemezeket: az új, 200 GB-os rekorderen kívül 160, 120 és 100 GB maximális tárhellyel szolgáló egységekből áll a termékcsalád. Az adattárolók rendre 230, 180, 150 és 130 dolláros fogyasztói áron találhatnak gazdára a tengerentúlon. A vásárlók az NTI egyszerűen használható Shadow adatmentő alkalmazását is megkapják a külső egység mellé, melyhez USB adatkábelt és kiegészítő USB tápkábelt is mellékel a Toshiba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés