Hirdetés

Ketchupot a GPU-kra!

A ComputerBase fórumának egyik tagja különböző, az átlagos háztartásban előforduló anyagokat tesztelt hővezető paszta helyett.

Elfogyott a hővezető pasztánk, de muszáj bekapcsolni a gépet? Vajon mi a jobb, ha ketchupot, vagy ha fogkrémet használunk helyettesítőként a hűtőborda alatt? Eláruljuk: az előbbit. Ezt pedig onnan tudjuk, hogy a ComputerBase fórumának AssassinWarlord nevű tagja egy egész sor, a konyhában, fürdőszobában, kamrában található anyagot kipróbált a hővezető paszta helyett.


(forrás: AssassinWarlord@ComputerBase) [+]

A teszt alanya egy Radeon R7 240 volt, amely 30 wattos TDP-jének köszönhetően passzívan is hűthető, de ezekhez a mérésekhez egy fix fordulatszámú ventilátor biztosította az egyenletes, kontrollálható légáramlást, a terhelést pedig 5 percnyi Furmark jelentette. A tesztelt „mindennapi” anyagok közül a legjobbnak a ketchup bizonyult, amivel sikerült 79°C-on tartani a GPU-t, míg a második helyezett a fogkrém lett, amelynél 90°C-ig melegedett a grafikus kártyán lévő lapka. A sajt, burgonya és a babapopsi-kenőcs viszont nem jó ötlet, ezekkel már throttlingolni kezdett a rendszer. Ezt egyébként a bejegyzésben olvasható táblázatban a Drosselstufe (Throttle stage) felirat jelzi, az 1-es fokozat azt jelenti, hogy az eredetileg 780 MHz-en dolgozó Radeon R7 240 730 MHz-re lassult, a 2-es fokozatnál ez 400 MHz-re, a 3-as fokozatnál pedig 300 MHz-re esett vissza az órajel.


(forrás: AssassinWarlord@ComputerBase)

Hirdetés