Hirdetés

Két asztali Intel Broadwell-K processzor érkezik

A Broadwell-K processzorok körül egyre kevesebb kérdőjel maradt. Korábban nem lehetett biztosra mondani a termékek érkezését, ugyanis az alaplapgyártók szerint logikátlan a piacra dobásuk, de az Intel úgy néz ki, hogy elrendezte a nézeteltéréseket. Ennek köszönhetően a gyártóknak szánt dokumentumokban feltűnt a Core i5-5675C és i7-5775C jelzésű modell, amelyek lényegében az LGA1150-es tokozásba érkező Broadwell-K processzorok lesznek.

Úgy tudjuk, hogy az alaplapgyártók vállalták, hogy a 9-es szériás Intel vezérlőkhöz kiadnak olyan BIOS-t, amely kezeli az említett lapkákat, persze csak akkor, ha ennek nincs valamilyen hardveres akadálya, de jellemzően nem lesz. Ezen túlmenően az Intel vállalja, hogy a marketing szempontjából a Skylake-S kódnevű fejlesztések kapnak majd kiemelt figyelmet, amelyek ugyan lassabbak és persze olcsóbbak lesznek az érkező Broadwell-K processzoroknál, de a partnerek számára ez így is jó, mivel a Skylake-S generációhoz mindenképpen új alaplapot kell venni.

Az új modellek ismert paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Broadwell-K - asztali Core generáció GT3e IGP-vel
Típus Órajel/Turbo Boost órajel
Hyper-Threading L3 cache Fogyasztás
Iris Pro Graphics 6200 turbo órajel
i5-5675C (4 mag) 3,1/3,5 GHz nincs 4 MB 65 W 1400 MHz
i7-5775C (4 mag) 3,3/3,7 GHz
van 6 MB 65 W 1400 MHz

Látható, hogy az órajelek nem tekinthetők magasnak, ami persze várható volt, hiszen a 14 nm-es gyártástechnológia aktuális verzióját nem erre tervezték a mérnökök, az IGP tekintetében viszont érdekes a magas turbó órajel. Utóbbi a jelenlegi adatok szerint 1400 MHz lesz, mivel a fogyasztási keret nagy részét az integrált grafikus vezérlő kapja. Az IGP alapórajel még változhat, de a termékminták 600 MHz-en üzemelnek. A memóriavezérlő szempontjából marad a kétcsatornás DDR3-as opció, amely effektív 1600 MHz-es órajelen képes üzemelni. Az eDRAM is elérhető lesz, de még nem tudni, hogy a 64 vagy a 128 MB-os verzió.

Észrevehető, hogy a processzorok nevéből hiányzik a K jelzés, de ettől még szorzózártól mentes megoldásokról van szó. A C jelzés egyébként a compute-ra utal, ami azt jelzi a felhasználónak, hogy ezek az LGA1150-es tokozású lapkák már olyan IGP-vel rendelkeznek, amely támogatja az egységes virtuális memóriát, és ez a képesség az OpenCL 2.0-n vagy az újabb API-kon keresztül kihasználható lesz. Leginkább ez a Broadwell-K előnye, ugyanis érkeznek olyan programok, ahol a felkínált teljesítményt nem a processzormagok, hanem az IGP ereje határozza meg. A Core i5-5675C és i7-5775C ezekben az alkalmazásokban és játékokban lényegesen gyorsabb lesz az Intel összes korábban megjelent processzoránál. Ennek megfelelően nem céltalan fejlesztések ezek, csak nem mindenhol lesznek gyorsabbak az elődöknél, de ahol igen, ott óriási lesz a különbség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés