Hirdetés

Készlethiány miatt drágulhatnak a noteszgépek

A rendkívüli módon megnövekedett kereslettel csak nehezen tudnak lépést tartani a nagyobb notebookgyártók beszállítói, ahogy ennek hatásait már a második negyedévben is érezni lehetett – derül ki a DRAMeXchange nemrégiben kiadott helyzetértékeléséből. Mindennek rövid távon akár csekély mértékű áremelkedés is lehet a következménye, bár az ostor elsősorban a nagyobb piaci szereplők hátán csattanhat majd.


Notebook-gyártósor Kínában: nem győzik alkatrésszel

Az elemzőcég szerint a második negyedévben több kritikus notebookalkatrészből is hiány alakult ki, így csak akadozva érkeztek a beszállítóktól például az LCD panelek, a merevlemezek, az akkumulátorok és a burkolatok. A piackutatónál úgy vélik, hogy a folyamat a harmadik negyedévben folytatódni, sőt súlyosbodni fog, a hiány ugyanis az elkövetkezendő hónapokra felverte a komponensárakat, ráadásul a kereslet még tovább nő majd a szezonális hatások miatt.

A DRAMeXchange tanulmánya rámutat, hogy a kialakult készlethiányt több világpiaci tényező indukálta, ezek közül külön kiemeli az LCD televíziók iránt rendkívül felélénkült keresletet (ez az oka annak, hogy a notebookok számára kevesebb kijelzőpanel készülhetett), illetve a Sony tavaly nyáron elindított, nagyságrendileg tízmillió áramforrást érintő akkumulátor-visszahívási akcióját, melyet a jelek szerint azóta sem hevert ki teljesen az iparág.

Előzmények

Hirdetés