Hirdetés

Késve ugyan, de befutnak az AGP csatolós DX10-es kártyák

Októberben a boltokba kerülhetnek az NVIDIA GeForce 8-as családjába tartozó videokártyák első, AGP csatolószabványnak megfelelő példányai – írja gyártói forrásokra hivatkozva a tajvani DigiTimes. Régebbi, meg nem erősített hírek ennél sokkal korábbi – tavaszi – termékbővítésről szóltak, az akkori alapvetés ugyanis még az volt, hogy az előző generációhoz tartozó kártyáknál használt átalakítóchip kompatibilis az új, középkategóriás G84 és G86 GPU-kkal is.

Mint időközben kiderült, a tavasszal bemutatott DirectX 10-es NVIDIA GPU-khoz mégis új AGP átalakítót kellett terveznie a gyártónak, mely mostanra készülhetett el, a régi foglalatba illeszkedő kártyák tervezése és gyártása így csak ebben a hónapban indulhat. Az A05 kódjelű AGP-PCIe fordító a hírek szerint mind a 80 nanométeres gyártástechnológiával készülő G84 és G86, mind pedig a 65 nm-es csíkszélességű G92 és G98 kódjelű grafikus processzorokkal kompatibilis lesz, az NVIDIA kínálatának AGP-s utánpótlása így hosszú hónapokig biztosítva lehet.

Az NVIDIA legfőbb riválisának tekintett AMD legnagyobb partnere még májusban szellőztette meg, hogy portfóliójában hamarosan (akkor konkrétan nem határoztak meg időpontot) feltűnhetnek az első AGP csatolós Radeon HD 2000-es kártyák. Az NVIDIA-val ellentétben itt nem a hardver felkészítése miatt nem kerülhetett sor eddig a debütálásra; az új AGP-s Radeonok premierje meg nem erősített hírek szerint a DirectX 10 API-val és a HDMI kimenettel kapcsolatos szoftveres problémák miatt húzódik. Ha minden a tervek szerint alakul, a hónap végére sikerül minden akadályt elhárítani, így az NVIDIA és az AMD AGP-s újdonságai lényegében egyszerre kerülhetnek a boltok polcaira.

Hirdetés