Hirdetés

Késnek a kukoricalemezek

A Sanyo Electric kénytelen volt elhalasztani kukoricából készült optikai lemezének, a MildDiscnek bemutatóját. A környezetbarát diszkek – melyek nagyjából 50-100 év alatt vízzé és széndioxiddá bomlanak le – az eredeti tervek szerint már az első félévben elárasztották volna a piacot, ám a technológia még finomításra szorul – ismerte el a japán vállalat.

Kiderült, hogy a lemezek 50 Celsius-foknál melegebb környezetben nem megbízhatóak, ezért a Sanyo most a technológia hőtűrő képességét igyekszik javítani. Ez pedig nem is egyszerű feladat, mert ugyan adalékanyagokkal könnyedén ellenállóbbá tehető a lemez, ám kérdés: továbbra is környezetbarát marad-e.

A kukoricalemez gyártása az egyesült államokbeli Cargill Dow-nál kezdődik. A vállalat egy sajátos eljárás során nyers dextrózt állít elő a kukoricaszemekből, majd erjesztés útján tejsavvá alakítja azt. Ebből készíti a Sanyo – a japán Mitsui Chemicalsszal közösen kidolgozott eljárás segítségével – az optikai lemezek előállításához szükséges polimert. A Sanyo úgy saccolja, hogy körülbelül 85 darab – egyenként átlagosan 0,5 gramm súlyú – kukoricaszemre van szükség egy CD-lemez előállításához. Ez pedig azt jelenti, hogy a technológiával a világ éves kukoricatermésének kevesebb, mint 0,1 százalékából kielégíthető lenne a CD-lemezek iránti globális évi kereslet.

A Sanyo egyelőre nem tudja, hogy a technológia mikor lesz forgalmazásra érett. Az idei kukorica mindenesetre már az.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés