Hirdetés

Commodore 64 remixlemezt adott ki egy magyar zenekar, a Kerekes Band

A Kerekes Band dalait dolgozták fel chiptune stílusban, és még egy külön, emulátorban vagy rendes C64-en futtatható programot is összehoztak mellé.

Érdekes lemezt adott ki a közelmúltban egy népszerű magyar zenekar, a Kerekes Band. A C64RMX című albumon ugyanis a banda hét dalának Commodore 64 hangzásvilágot idéző feldolgozása hallható. Tehát egy ízig-vérig chiptune stílusú anyagról van szó, amelyeket a SID-Wizard nevű zenei szerkesztővel készítettek és valódi C64-gyel, azaz SID8580 chippel rögzítettek. Az album mellett egy külön programot is készítettek, amely egy C64 emulátorban, vagy akár egy igazi Commodore 64-en is futtatható. A zenekar egyébként elérhetőé tette a dalok projektfájljait, így egy SID-Wizard programban bárki további remixeket készíthet belőlük.

A remixek meghallgathatóak és letölthetőek a Bandcampről, illetve a Kerekes Band megtalálható a Spotify-on is.

Kerekes Band C64RMX borító
Kerekes Band C64RMX borító [+]

Ha valaki elindítaná igazi C64-en vagy esetleg egy emulátorban is a programot, akkor ahhoz a következőket kell tennie a zenekartól kapott információk értelmében:

  • Töltsd le a programot innen.
  • Csomagold ki a tartalmát.
  • A legegyszerűbb módszer a futtatásra egy C64 emulátor, pl. WinVICE, CCS64, de Androidos emulátorok alatt is elindul. Mindegyik emulátor program kicsit  másképpen működik, a használati útmutatójuk tanulmányozása erősen ajánlott.
  • Indítsd el a letöltött emulátort, majd a sgrsra_-_kerekes_64band_music_selector.prg fájlt drag«n«drop módszerrel dobd bele a kék C64 képernyőbe. A program automatikusan indul.
  • Vérbeli retro fanok különféle kábelek segítségével valódi C64-es floppy lemezre is átmásolhatják a sgrsra_-_kerekes_64band_music_selector.d64 fájlt, ez egy igazi C64-ről Load „*”,8,1 paranccsal indítható.

Előzmények

Hirdetés