Hirdetés

Képek az ágyban és a kulcstartón

A Best Buy áruházlánc saját márkája, az Insignia már korábban is meglepte a piacot furcsa, olykor meghökkentő termékeivel. A vállalat most egy meglehetősen különleges öszvért fejlesztett ki, ami tulajdonképpen egy rádió, egy ébresztőóra és egy digitális fotóalbum egyben. Ezt fantáziadús elnevezése is alátámasztja, hiszen Insignia Dual Alarm Clock Radio with Photo Display névre hallgat a termék. A 3,5 hüvelykes kijelzőnek köszönhetően elalvás előtt még megnézegethetjük szeretteink, kedvenc focicsapatunk, színészünk fényképeit, hogy aztán reggel, amikor a csörgésre vagy rádióra kipattan a szemünk, egy vicsorgó farkassal szemezve kezdjük a napot.

A „rádiósórafotóalbum” 128 megabájt integrált memóriával rendelkezik, amelyre egy USB port vagy egy memóriakártya segítségével tölthetjük fel a JPG formátumú képeket. Természetesen adott a lehetőség a közvetlen lejátszásra mind a kártyáról, mind egy digitális fényképezőgépről. A 320 x 240 képpontos felbontás ekkora mérethez elégnek tűnik, úgyhogy a képek minőségével elvileg nem lehet probléma. A beépített akkumulátornak köszönhetően hálózati energiaforrás nélkül is üzemel az eszköz egy darabig. Tehát aki épp sátrazni készült, és azon problémázott, hogy az alvást megelőzően nem tud fotókat nézegetni, megnyugodhat.

A memória húsz rádióállomás adatainak eltárolását teszi lehetővé, a kezelés pedig a gyártó állítása szerint annyira egyszerű, hogy senkinek sem okozhat problémát. Az viszont igen, hogy érthetetlen módon elfelejtettek jack kimenetet tenni a rádiós órára, így ha úgy akarunk éjszaka rádiózni, hogy közben valaki mellettünk hortyog, akkor felkészülhetünk egy apróbb konfliktusra. A 320 gramm tömegű termék ötven dollárért már bárki hálószobájába szívesen beköltözik.

A rádiós órával összeforrasztott képnézegető mellett a minap egy hasonló, bár kevésbé érdekes termék látott napvilágot. Bár a kulcstartóra applikálható, miniméretű digitális fotóalbumok nem futottak be akkora karriert, amekkorát a gyártók vártak tőlük, túlzás lenne azt állítani, hogy a szegmens halott.

Ma már leginkább a kisebb, elsősorban távol-keleti gyártók pörgetik ezt a termékcsoportot, és így leginkább nekik köszönhető, hogy azért folyamatosan jelennek meg új eszközök a piacon. Ezek a csudaegyszerű termékek keveset tudnak, de cserébe olcsók, és kiváló ajándékul szolgálhatnak a fiatalabb, illetve idősebb korosztály számára. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is kellene ilyesmi mellett dönteni, amikor ott vannak a mobiltelefonok. Nos, egy ilyen kis mütyür sokkal könyebben kezelhető, sokkal egyszerűbb rá feltölteni a képeket, mint a mobilok jó részére.

A japán, leginkább OEM gyártóként ismert Exemode (emellett a cégcsoporthoz kötődnek többek között a Yashica kamkorderek, és övék a patinás Agfa Photo márkanév is) boszorkánykonyhájában kotyvasztották a PF15 névre hallgató eszközt, amely pont egy ilyen kisméretű, hordozható digitális fotóalbum. Az 1,5 hüvelykes kijelzővel, 8 megabájt belső memóriával felszerelt modell egyszerű, mint a szakóca, hiszen a JPEG, BMP és GIF formátumú képfájlok lejátszása mellett sok mindenre tulajdonképpen nem alkalmas. Jól néz ki, ez tény, és amíg a rókafaroknak helye van a piacon, addig ezeket a kütyüket sem kell száműzni.

Hirdetés