Hirdetés

Keleti térfél -- szövetkező IT-mogulok

A japán félvezetőipar tizenegy prominens képviselője a jövő héttől közös fejlesztésbe fog. Az IT-ipari nagymenők nem kevesebbért állnak össze, mint a 0.09 mikronos félvezetőtechnológia mihamarabbi csatarendbe állítása; mindez a tervek szerint egyelőre két évet venne igénybe.

A Fujitsu, Hitachi, Matsushita, Mitsubishi Electric, NEC, Toshiba, Oki Electric, Rohm, Sanyo, Sharp és Sony nevével fémjelzett Aspla (Advanced SoC (System-on-Chip) Platform) büdzséje kb. 160 millió jen (1.3 millió euró) lesz, és a fejlesztésben részt vállal a National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) is.

Japán vállalatóriások közös "fellépése" egyébként korántsem újdonság, elég, ha csak az Elpidát említjük.. Mindez egyre inkább igazolja, milyen hatalmas véráldozatok árán küzdhető csak le egy-egy jelentősebb technológiai akadály, és hogy milyen óriási pénzek szükségesek mindehhez.

Az alkalmilag társult cégeknek természetesen mindegyike hozzáférhet majd az eredményekhez, így aratva le a közös fejlesztés babérjait. Kérdés: vajon lesz-e olyan cég, aki felveszi majd a kesztyűt a tizenegyekkel, és ha igen, mikor?..

Azóta történt

Hirdetés