Hirdetés

Kártékony programoknak is ellenáll az InkMedia notesze

A kanadai InkMedia újabb olcsó laptopot kíván piacra dobni, melyet elvileg gazdaságilag fejlett országokban is meg lehet majd vásárolni, mégis inkább fejlődő államok érdeklődésére számítanak. Az alapító Gerry Morgan egy indiai oktatási projekt tapasztalataira építve olyan hordozható számítógépet képzelt el, amelynek nemcsak a hardver- és szoftverköltségei alacsonyak, hanem emellett minimális karbantartást is igényel. A meghibásodások Morgan szerint leggyakrabban vírusfertőzésekre, illetve a merevlemez sérülésére voltak visszavezethetők, ezért az InkMedia gépében az operációs rendszer egy csak olvasható flashmemóriából töltődik be. Mozgó alkatrész nincs a gépben, a felhasználói adatok pedig a rendszerfájloktól elkülönítve, kizárólag pendrive-on vagy SD kártyán tárolhatók (utóbbiak számára két olvasót építenek a noteszbe), azaz a rendszer épségét kártékony kódok sem veszélyeztetik.

InkMedia notebook

A gyártó olyan helyi cégekkel együttműködve képzeli el az értékesítést, amelyek nemcsak eladják a terméket, hanem hozzáadott értékkel, tartalomszolgáltatással, tréningekkel hasznosabbá is teszik azt. Ez nem nonprofit modell, viszont a nyereség egy részét egy alapítványon keresztül visszaforgatnák különféle infokommunikációs segélyprogramokba, illetve a rászorulók részére ingyen is adnának InkMedia noteszt.

A gépen kevéssé meglepő módon Linux operációs rendszer fut az OpenOffice irodai csomag, internetes és más szoftverek alatt. A hardver szíve egy VIA C7-M processzor grafikus vezérlőt tartalmazó chipset és 512 MB munkamemória társaságában. A fő hardverelemek egy modulba kerültek a 8,6 hüvelykes, 800x600 pixel felbontású kijelzővel, két hangszóróval és a mikrofonnal, így az USB-s billentyűzet lecsatlakoztatása után a gép bizonyos helyzetekben kényelmesebben használható például médialejátszásra vagy szövegolvasásra. A már említett SD kártyahelyeken kívül négy USB 2.0 port, audio ki- és bemenet, D-Sub monitorcsatlakozó, Fast Ethernet és 802.11a/b/g Wi-Fi interfész kerül a noteszre, melynek akkumulátoros üzemideje 5–8 óra. Az InkMedia egy kínai üzemben kezdené meg a gyártást, de a költségek csökkentése érdekében további gyártópartnereket keres. A tervek szerint a notesz 300 dollár alatti áron kerülhet a felhasználókhoz, ám egyelőre nem tudni, mikor.

Előzmények

Hirdetés