Hirdetés

Beépített Wi-Fivel megtámogatott JVC kamerák érkeznek

A tévék, tabletek, ultrabookok és más csodák kicsit ellopták a show-t a JVC kamkorderei elől a CES-en, pedig a vállalat látványos erőfeszítéseket tesz, hogy kitágítsa a kamerázgatással kapcsolatban kialakult korlátokat. A Full HD felbontás, illetve a 10x-es optikai zoom ma már nem újdonság, és a 24 Mbps felvételi móddal sem lehet a címlapokra kerülni 2012-ben. Mint más szórakoztatóelektronikai termékek esetén, a fejlesztések iránya itt is a különféle kapcsolódó szolgáltatások felé fordult. Négy olyan kamerát, a GZ-EX250, a GZ-GX1, a GZ-VX700, és a GZ-V500 típusjelzésű terméket mutattak be Las Vegasban, amelyek megtervezésénél ezt az elvet követték

JVC WiFi kamerák
JVC Wi-Fi kamerák

Ilyen extra például a beépített Wi-Fi, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó vezetékek bevetése nélkül juttassa el videóit vagy fényképeit a kompatibilis eszközökre. Egy okostelefonra például, amelynek beépített GPS vevőjét felhasználva azonnal koordinátákat rendelhet a rögzített anyaghoz, és amellyel azonnal meg is oszthatja azt az interneten. És persze ezáltal a jó minőségű élő közvetítés is megoldott. Sőt egy tablet vagy okostelefon (Android vagy iOS alapú) akár távirányítóként is használható. Arra is lehetőség nyílik a Video Email funkció által, hogy ha Wi-Fi hotspot közelébe kerül a felhasználó, akkor rövid, 15 másodperces, 640x360 képpont felbontású videókat nyolc, előre beállított e-mail címre továbbítson közvetlenül, minden más eszköz bevetése nélkül.

JVC GZ-EX250
JVC GZ-EX250

A kamkordereket számos egyéb kényelmi funkcióval felvértezték. Az arcfelismerés már nem újdonság, viszont a mosolyfelismerés egyelőre nem túl elterjedt. Ennek aktiválása után akkor kezdi meg a videózást vagy fotózást, ha az alanyok közül valaki elmosolyodik. A Pet Shot funkciónál pedig akkor csinálja ugyanezt, ha kutya- vagy cicafej kerül a kamera látószögébe. Ezen kívül az is megoldott, hogy a felvett anyagokat a felhasználó már az érintőképernyős LCD-n különféle effektekkel turbózza fel. Megkapták az idei év egyik újítását, a zoomolható mikrofont is. Ez a szolgáltatás állítólag módot ad arra, hogy a felhasználó meghatározza, milyen távolságból szeretné fogadni a hangokat. Így mondjuk egy esküvő esetén a felvételen csak a pap és a házasulandó felek fognak hallatszódni, és nem a közelben dörmögő rokonok, vagy az egymást vicces történetekkel szórakoztató barátok.

JVC GZ-WX700
JVC GZ-WX700

A V/VX széria tagjait kiegészítették a lassított felvétel lehetőségével. Így a felhasználó az eredeti sebesség egyötödével vánszorgó felvételeket is készíthet egyetlen gombnyomással. Ráadásul a vállalat saját fejlesztésű, Fejlesztett Képstabilizátor, illetve Optikai Képstabilzátor névre hallgató technológiája is bekerült a masinákba, ezzel pedig a cég állítása szerint sikerült minimálisra csökkenteni a mozgás közbeni zavaró rázkódást, ami még mindig a kézikamerák egyik legnagyobb rákfenéje. A formatervezésre is odafigyeltek, hisz a teljesen alumíniumból készült készülékház jóval vékonyabb, mint az átlagos Everio kameráké.

JVC GZ-GX1
JVC GZ-GX1

Az EX-250 és a V500 már január végétől már megvásárolható 400, illetve 450 dolláros áron. A másik kettőre márciusig kell várni. A VX-700 500 dollárba kerül majd, a GX-1-ért pedig 900 dollárt kérnek majd el. Utóbbinál az indokolja a magas árat, hogy lehetővé teszi a Full HD felvételek elkészítését másodpercenként 60 képkockás rögzítési sebesség mellett. Ezen kívül 11 megapixeles fotók lőhetőek vele, jár hozzá távirányító, valamint csatlakoztatható hozzá külső mikrofon, és a gyári objektív is lecserélhető.

Azóta történt

Hirdetés