Hirdetés

Jövőre érkezhet az új PCI Express szabvány

A PCI Express interfész fejlesztéséért felelős PCI-SIG (PCI Special Interest Group) bejelentette, hogy a harmadik generációs szabvány véglegesítése még idén megtörténik, így a megfelelő termékek 2011-ben felbukkanhatnak. A fejlesztés során a rendszerrel több probléma is adódott, így az eredeti ütemtervhez képest közel egy éves lesz a csúszás, de a szervezet fontosnak tartotta a rendszer visszafelé kompatibilitását, így felderítették és javították a felmerült hibákat. A gyártók persze nem siettették a felület megjelenését, mivel a jelenleg használatban lévő PCI Express 2.0-s és 2.1-es interfész is kielégíti a mai termékek igényeit.

A PCI Express 3.0 8 GT/s-os információátvitelit kínál, ami némi gyorsulást jelent a jelenlegi szabvány 5 GT/s-os paraméteréhez képest. Komolyabb módosítás, hogy a kódolási séma 128 és 130 bitesre változik, az eddigi 8 illetve 10 bithez képest. További újítást, hogy az AMD és a HP közreműködésével bekerül az úgynevezett protocol multiplexing kiterjesztés, ami lehetőséget ad a lapkáknak, hogy dinamikusan válthassanak összesen hét protokoll között. Ez lehetővé tenné azt, hogy a központi egység a grafikus processzorral közvetlen protokollon keresztül legyen összekapcsolva, ami rendkívül hatékony feladatmegosztást tesz lehetővé a heterogén módon programozott alkalmazások esetében. Ezenkívül lehetőség lesz a koprocesszorok vagy a perifériachipek számára, hogy PCI Express tranzakcióval kommunikáljanak egymással a rendszermemórián keresztül, anélkül, hogy megszakítanák a címzett lapka aktuális tevékenységét.

Az új szabvány adatátviteli tempója a 40 és 100 gigabites hálózati kártyáknak, a nagyteljesítmény grafikus vezérlőknek, illetve a vállalati szférába szánt SSD-knek lesz fontos. Az adatok szerint a felület tesztelése 2011 harmadik negyedévében ér véget, de a rendszer paraméterei már az év végén elérhetők lesznek, így a jövő év elején már lehet számítani PCI Express 3.0-s támogatással rendelkező processzorra vagy alaplapra. Az Inteltől kiszivárgott információk alapján a Sandy Bridge szerverekbe szánt verziója már képes a felület kezelésére.

Többször felmerült a fogyasztásra vonatkozó határok növelése, de a beszámolók alapján itt nem lesz változás. Az OEM gyártók már eleve túlzottan soknak tartják a 300 wattos teljesítményfelvételt is, így a limit kiterjesztésével nagyon kevesen értenek egyet. Ettől függetlenül a grafikus kártyák egyéb paraméterei változhatnak, így szabványos lehet a 10,5 colos méretnél hosszabb termék is. Ezzel kapcsolatban nincs bővebb információ, de vélhetőleg a hatékonyabb és halkabb hűtők építésének lehetősége van a háttérben. Ez a módosítás persze nem szolgál túlzottan nagy jelentőséggel, hiszen az AMD Radeon HD 5970 nevű csúcskártyája már most hosszabb a hivatalosan specifikált paraméternél, és a gyártóknak ez nem okozott túlzott fejfájást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés