Jonsbo blog: titáni csapat

Van, hogy nem elrejteni szeretnénk számítógépünket, hanem a szoba díszévé tenni. A Jonsbo háromféle házat is kínál ehhez.

Igaz ugyan, hogy a „szürkésbézs kocka” számítógépházak ideje réges régen lejárt, a piacon elérhető modellek túlnyomó része azért még mindig a téglatest formához áll közel. Ennek persze praktikus okai vannak, viszont limitálja a lehetőségeit azoknak, akik valami igazán különleges PC-t szeretnének építeni, olyat, ami modern szoborként egy „játékbarlang” vagy ultramodern nappali központi eleme is lehet.

Számukra az egyik lehetőség a modding, ami felszerelést, hozzáértést és bizony nem kevés tehetséget igényel – a másik pedig az egyre több gyártónál elérhető, különleges formatervű gépházak sora. A Jonsbo kínálatában három ilyen egyedi külsővel megáldott modell szerepel – és ahogy az általában lenni szokott, egyik sem tartozik az apróságok közé!


TR3-G Silver [+]

A trió első tagja a TR03, mely ezüst és fekete színben, edzett üveg vagy tömör „előlappal” is elérhető. Nem véletlenül tettük idézőjelbe az előlap szót, a TR03 nevét ugyanis a triangle, azaz háromszög szóról kapta, oldalról ennek megfelelően is mutat. Az így 595 x 238 x 673 mm-es (ma x szé x mé) befoglaló mérettel rendelkező, 15 kg-os egységbe ATX, microATX vagy Mini-ITX alaplapokat szerelhetünk, melyek mellé öt háttértár építhető be, melyek számára két 2,5”-es és három 2,5”/3,5”-es fiók áll rendelkezésre, ami azért a felhasználók 99%-ának alighanem bőven elegendő lesz.

A belső tér fényeit az edzett üveg oldalpanel és a TR03-G változatok esetében a felhasználó felé néző, szintén üvegből készült panelen keresztül csodálhatjuk meg. Az utóbbi helyen ebben ARGB-s ventilátorokkal is segíthetünk, melyekből három darab 12 cm-es példány kerülhet ide – a ház egyébként gyárilag két darab 12 cm-es, normál légkavaróval érkezik, melyek közül az egyik előre, a másik felülre került, de további egységeket pakolhatunk hátra és alulra is.


TR3-G Silver [+]

Az ilyen módon előállított beltéri tornádóban legfeljebb 175 mm magas CPU-hűtő és 460 mm-es VGA kártya állhat helyt, a tápegység pedig közönséges ATX szabványú lehet, igaz, ennek maximális mélységét 185 mm-ben korlátozza az egyedi belső tér. Az egyedi alak a funkciókat amúgy nem befolyásolja, az előlap tetején például ott a csatlakozósor is, benne két USB 3.0 Type-A, egy USB 3.1 Type-C és két különálló 3,5 mm-es jack porttal.

Míg a TR03 jórészt nagy, sík felületekkel határolt, addig a másik két ajánlat, a MOD3 és a MOD5 már inkább egy modern szoborra hasonlít. Közülük az előbbi, mely fekete, fehér, szürke, sőt rózsaszín változatban is elérhető, inkább valamilyen ugrásra kész ragadozót, esetleg tarajos sült formáz.


MOD3 White [+]

A szögletes, több lemezből összeépülő első panel mögött egy alapvetően nyitott, edzett üveggel takart gépházat találunk, melyben EATX, vagy annál kisebb alaplapok helyezhetőek el. A teljes egység 620 x 232 x 647 mm helyet igényel magának, nem valami apróságról beszélünk tehát, a belső tér is ennek megfelelően tágas. Akad hely hét bővítőkártyának (köztük egy legfeljebb 400 mm hosszú VGA-nak), 170 mm magas processzorhűtőnek, és maximum 195 mm mély tápegységnek is, az adattárolási feladatokat pedig két 2,5”-es és egy 2,5”/3,5”-es fiók segítségével oldhatjuk meg.


MOD3 White [+]

Hűtés, szellőzés céljából felülre és előre három-három ventilátor (vagy ennek megfelelő méretű radiátor) szerelhető, az RGB fényekkel is felpimpelt előlapon oldalt pedig két USB 3.0 és két audio jack sorakozik.

A MOD3-mal szemben a MOD5 – legalábbis bennünk – inkább rovarszerű hatást kelt, dizájnja pedig sokkal jobban elkülöníti az alaplapot és a rá épített alkatrészeket, illetve bővítőkártyákat a ház többi részétől. Ez különösen oldalról szemlélve feltűnő, innen látszik a legjobban, hogy az említett komponenseket tartalmazó rész szinte kiemelkedik a többi egységnek, például a tápnak otthont adó keretből.


MOD5 Black [+]

Ami ennek a 9 kg-os, feketében és szürkében elérhető háznak a külső méretét illeti, 635 x 255 x 600 mm-es helyet igényel, belül pedig ATX, mATX vagy Mini-ITX összeállítást fogadhat. A jobbára nyitott felépítésnél a védelmet edzett üveg biztosítja, mely mögött hét bővítőkártyát helyezhetünk el. Az adattárolók számára kialakított fiókok választékát itt egy 3,5”-es és három 2,5”/3,5”-es példány jelenti. A további korlátozásokat illetően a CPU-hűtőnél 180 mm-rel, a VGA-nál 400 mm-rel, a tápegységnél pedig 220 mm-rel kell kalkulálnunk.


MOD5 Black [+]

Hűtés tekintetében egész sok irányból tudjuk friss levegővel ellátni a konfigurációt: alulra és előre három, felülre kettő, hátra pedig egy 12 cm-es légkavaró vagy a feltételeknek megfelelő méretű radiátor kerülhet. A színpompát a potenciálisan ARGB-vel rendelkező ventilátorok mellett az oldalra beépített ARGB LED csíkok is növelik. Az előplapi csatlakozók az alsó részre kerültek, és itt már fellehető egy Type-C USB port is.

Azóta történt

  • Jonsbo blog: letisztult házak

    Nagy keletje van mostanában az egyszerűbb dizájnú házaknak, melyek előnye, hogy bármilyen szobában jól mutatnak.

Előzmények