Hirdetés

Jönnek az FSB800-as Intel Xeon variánsok

Az Intel korábbi terveiben nem szerepelt, hogy a szerverekbe szánt Xeon CPU családjának FSB-jét 800 MHz-re emelje. Jelenleg ezek a processzorok 533 MHz-es buszfrekvenciával (Quad Pumped) rendelkeznek, s az eddigi tervek szerint a következő lépcső a 667 MHz lett volna. A 800 MHz-et haszáló asztali processzorok sikerét látva a chipgyártó óriás mégis úgy döntött, hogy Xeon processzorait sem hagyja a gyorsabb busz áldásai nélkül.

Az első, 800 MHz-es FSB-t használó Xeon processzorokat jövő év elején láthatjuk, s a 90 nm-es gyártástechnológiával készülő Nocona magra épülnek (a Nocona a Prescott asztali processzormag szerverekbe szánt változata). Kezdetben 3.60 GHz lesz az órajelük. Nem ez lesz azonban az első ilyen magra épülő Xeon processzor, ugyanis még idén, év végén várható, hogy megjelenik olyan Nocona magra épülő processzor is, mely 533 MHz-es buszt használ. Ennek a CPU-nak az órajele 3.47 GHz lesz, s 1 MB L2 gyorsítótárat tartalmaz.

Természetesen a megnövelt FSB új chipsetet követel meg, a mai E7501 utóda a Lindenhurst néven ismert logika lesz, mely fő szolgáltatásai közé tartozik a 800 MHz FSB, a DDR2-400 MHz memória, s a PCI Express támogatása, de tartalmazni fog LAN és háttértár kezelő komponenseket is. Készül még egy chipset is a 800 MHz-es FSB-jű Xeon processzorokhoz, melynek kódneve Tumwater, s az eddigi hiányos információk szerint szolgáltatásaiban erősen hasonlítani fog a Lindenhursthöz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés