Hirdetés

Jönnek a kétmagos PowerPC-k

Antares kódnéven fejleszti az IBM PowerPC 970 processzorának két magot tartalmazó változatát. Az új chip már a nyáron elkészül, de várhatóan csak jövőre láthatjuk viszont munkaállomásokban és kiszolgálókban – írja az eWeek.

A PowerPC 970MP két darab PowerPC 970 magot egyesít, melyek mindegyike saját első- és másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. Az új chip magmérete jelentősen nagyobb lesz, mint az egymagos lapkáké, 66,2 mm2-ről 154 mm2-re nő (90 nanométeres gyártástechnológia mellett). A hízás elsősorban a megduplázott méretű, 512 kB-ról 1 MB-ra növelt L2 cache-eknek róható fel. A módosítások miatt a chip nem lesz tűkompatibilis a PowerPC 970 processzorokkal.

Az eWeek írása szerint az új lapka jobban skálázódik majd – a jelenleg 2,5 GHz-nél járó – egymagos változatoknál. Ez azonban valószínűtlen, még a továbbfejlesztett PowerTune energiatakarékos technológia használatának ellenére is. Feltehetően inkább arról van szó, hogy hatékonyabban növelhető a teljesítmény dual-core megvalósítással, mint a működési frekvencia egyre komolyabb mellékhatásokkal járó növelésével.

A PowerPC 970 – illetve annak 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott változata, a PowerPC 970FX – jelenleg az IBM BladeCenter JS20 és az Apple Power Mac G5 számítógépekben található meg. A hírek szerint az Apple lesz az új processzor egyik első megrendelője: a vállalat már augusztusban megkezdi a dual-core chipek tesztelését.

Azóta történt

Hirdetés