Jól teljesített a CPU- és a GPU-piac

Az IDC és a Jon Peddie Research elkészítette a szokásos elemzését, mely a vállalatok piaci részesedését taglalja. Az előbbi cég a processzorok, míg az utóbbi a grafikus vezérlők eladási mutatóit vette górcső alá.

A processzorpiacról elmondható, hogy rendkívül jó negyedévet zárt. Az előző időszakhoz viszonyítva 11,7%-kal hízott a mobil szegmens, míg az asztali és a szerverproccesszorok piaca 14,1, illetve 4,8%-os növekedést könyvelhetett el. Fontos megjegyezni, hogy az átlagos eladási árak is 6,7%-kal magasabbak voltak az év utolsó negyedében.

A részesedéseket tekintve az AMD erősödése figyelhető meg, ugyanis a vállalat 19,4%-on zárt, ami 0,7%-os növekedés az előző negyedévhez viszonyítva. Ennek hatására az Intel 0,6%-os, míg a VIA 0,1%-os csökkenést könyvelhetett el. A piacot tehát továbbra is az Intel vezeti a maga 80,5%-os szeletével, és a VIA helyzete sajnos eléggé kilátástalan.

A grafikus vezérlők szegmense nem sok újdonságot hozott. Az Intel az integrált grafikus megoldásainak köszönhetően 53,6%-ról 55,2%-ra növelte a részesedését, ez főleg a netbookeladásoknak köszönhető. Az AMD és az NVIDIA már nem örülhetett az eredményeknek, ugyanis az előbbi gyártó 0,2%-os, míg az utóbbi 1%-os visszaesést tapasztalhatott, így 19,6, illetve 24,3%-os szeletet szakítottak ki a virtuális tortából. A nem túl jó eredményekre egyébként mindkét vállalat számíthatott, mivel a TSMC a rendkívül problémás 40 nm-es gyártósorok miatt képtelen volt az új generációs lapkákat megfelelő kihozatal mellett gyártani. A bajt még tetézte, hogy számos 55 nm-es grafikus processzor gyártását visszafogták vagy leállították, ám – mint utóbb kiderült – a lapkákra komoly igény lett volna. Ez főleg a GT200 kódnevű chipeknél jelentkezett, ugyanis a GTX 275, 285 és 295 néven futó modellekből még karácsony előtt kifutottak az NVIDIA partnerei, így a rendeléseket nem tudták teljesíteni. Jen-Hsun Huang, a vállalat elnök-vezérigazgatója a harmadik pénzügyi negyedévre vonatkozó beszámolóján tudatta az újságírókkal, hogy a hiányról tudnak, de nincs több kártya a raktárakban.

A Jon Peddie Research elemzése alapján 2009-ben 425,4 millió grafikus vezérlőt szállítottak le, ami 14%-os növekedés a 2008-as évhez viszonyítva. A vállalat az idei évre 544 millió terméket prognosztizál, ez 27,9%-os növekedést jelentene.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés