Hirdetés

Jöhetnek a legális ATI mobil chipsetek Pentium M-hez

Az ATI Technologies bejelentette, hogy megegyezésre jutottak az Intel Corporationnel a Pentium M processzorok licenszelésének ügyében. Ez a megegyezés megfelelő jogokat biztosít az ATI számára, hogy Pentium M processzorokhoz tervezzen és gyártson chipseteket. A megegyezés további részletei nem ismertek.

A Pentium M elvileg ugyanazt a 400 MHz-es Quad Pumped Bus-t használja, mint a régebbi Pentium 4-ek. Ennek a buszrendszernek a licenszét pedig az ATI már 2001-ben megszerezte! Miért is kellett akkor még egyszer megvennie? Nos, ennek két oka lehet. Az egyik, hogy a Pentium M CPU támogat egy Power Optimized Processor Bus nevű szolgáltatást. Ennek segítségével a buszrendszer éppen nem használt részei lekapcsolhatók a kisebb energiafogyasztás érdekében. Ez az egyedüli technikai különbség a régebbi, P4-es buszhoz képest. Azonban arról nincs hír, hogy ezt a buszrendszer oldalról támogatni kellene. Amennyiben mégis, akkor ez az újabb licenszelés fő (és talán egyetlen) oka. A másik ok könnyen kitalálható. Az Intel ki akarja deríteni, hogy chipset gyártó konkurenseiről hány bőr húzható le. A hírek szerint tavaly a SiS-nek kellett külön megvennie az 533 MHz-es busz licenszét, annak ellenére, hogy a 400 MHz-esével már rendelkezett.

Az első, Pentium M processzorokhoz fejlesztett, mobil gépekbe szánt ATI chipkészletet a múlt héten jelentette be a cég ATI MOBILITY RADEON 7000 IGP néven. Ez a 400, illetve 533 MHz-es QP buszt is támogatja, PC1600, PC2100, illetve PC2700 DDR SDRAM-okat kezel, s egy RADEON 7500-hoz hasonló grafikus magot is tartalmaz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés