Hirdetés

Jogi problémákat vet fel az EVGA új tuningprogramja

Az EVGA a PrecisionX tuningprogramot jó ideje a régebben népszerűnek számító Rivatunerre alapozta. Az EVGA tulajdonképpen a Rivatunerre húzott egy grafikus felületet, ami leegyszerűsítette a használatot, de a programban a tuningfunkciókat az eredeti fejlesztőtől licencelték. A vállalat nemrég azonban úgy döntött, hogy a PrecisionX 15-öt már teljesen házon belül fejlesztik, így egyrészt nem fizetik tovább a licencköltségeket, másrészt a Rivatuner kódja kikerül a rendszerből, amit saját fejlesztésű kód helyettesít.

Alexey Nicolaychuk a szerint az EVGA PrecisionX 15 nem minden szempontból saját fejlesztés. A Rivatuner eredeti fejlesztője úgy gondolja, hogy az EVGA visszafejtette a Rivatuner által használt bináris állományokat, majd most sajátjukként publikálják ezeket egy „új” programban. Utóbbi lépéssel tulajdonképpen megszegik a korábban kötött megállapodást.

Az EVGA a vádakat visszautasítja, és a PrecisionX 15 programot teljes egészében a magukénak tekintik, illetve a továbbiakban saját alkotásként fejlesztik tovább. Erre azért volt szükség, mert az EVGA nem szeretné, hogy egy harmadik fél beleszóljon abba, hogy a közösség milyen funkciókat kapjon, vagy ne kapjon meg a tuningprogramban.

Alexey Nicolaychuk véleménye szerint minden rendben van azzal, hogy az EVGA a saját útját akarja járni, de nem tartja tisztességesnek, ha egy gyártó olyan funkciókhoz tartozó kódokat lop el, amelyeket eredetileg ingyenes licenc keretében kínált fel a Rivatuner fejlesztője. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vita meddig fajul el. Információink szerint Alexey Nicolaychuk egyelőre nem tereli jogi útra az ügyet, egyszerűen csak csalódott, hogy az EVGA nem tartotta magát a korábban kötött megállapodásukhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Előzmények

Hirdetés