Hirdetés

Jelentősen nő a DDR-termelés!

Rossz nyelvek szerint eddig tartott a kartell. Az Intel 845 DDR chipset megjelenésével, valamint a többi DDR-es chipset előretörésével januártól itt a DDR-kánaán, és a memóriagyártók sem szeretnének lemaradni. "Mindenki" bejelentette tehát, hogy növeli a kibocsátást. Lássuk, mit takar ez pontosan:

  • A Samsung, mint a legnagyobb gyártó, egy szerény 10 millió -> 15 milliós váltást tervez, tehát 50 százalékkal növeli a termelést (a 10 millió darab itt, és a többi gyártónál is 128 Mbites DDR chipekben mért mennyiséget jelöl).
  • A Micron dupláz, 1 millióról 2 millióra (nem rossz, hogy a Samsung +50 százaléka ötszöröse a Micron +100 százalékának!)
  • A taiwani Nanya tripláz, 4 millió példány helyett immár 12 millióval számol!
  • A Hynix, aki elvileg épp csődbemegy, szintén megduplázza a termelést 3.5 millióról 7 millió chipre.

 

Hát, ha ez nem viszi le az árakat, akkor semmi!

(ilyen mennyiségek mellett még nehezebb egy kartellt életben tartani... ugyanis amint megvan a megállapodás a közösen és mesterségesen magasan tartott árakról (és az ehhez szükséges alacsony kínálatról), onnantól bármelyik kartell-tagnak a legkifizetődőbb dolog felrúgni a kartellt, és titokban növelni a kínálatot, a többiek rovására... mivel pedig mindenkinek ez a nyerő stratégia, a közösen monopolizált piacból ismét oligopol lesz, és csökkennek az árak... megfelelő feltételek mellett egészen a termelés határköltségéig!)

Azóta történt

Hirdetés