Hirdetés

Használhatók lesznek az X79-es alaplapok az Ivy Bridge-E CPU-khoz

Pár napja startoltak el a Sandy Bridge-E processzorok, melyek extrém magas árazással és teljesítménnyel hívják fel magukra a figyelmet. Természetesen lehetett sejteni, hogy 2012 végén jön az Ivy Bridge-E CPU is, de erről megerősítés még nem érkezett. Egészen mostanáig, ugyanis az Intel háza tájáról kiszivárgott egy dia, melyen szerepel ez a termék, ráadásul az X79-es vezérlőhíd sem lesz leváltva, így az egy év múlva érkező újdonságok is az LGA2011-es tokozásra építenek.

Sajnos a fejlesztésről túl sokat nem lehet tudni. Ami biztos, hogy az Intel már a 22 nm-es gyártástechnológiára épít, és az Ivy Bridge APU-ban debütáló CPU-magokat alkalmazza majd. Valószínű, hogy a lapka felépítése nem tér majd el nagyon a Sandy Bridge-E processzoroktól, így a négycsatornás memóriavezérlő megmarad, valamint a 3.0-s PCI Express végre úgy lesz támogatva, hogy a PCI-SIG hitelesítését is megkapja. Utóbbi sajnos a Sandy Bridge-E esetében hiányzik, így a 3.0-s mód működésére nincs garancia.


[+]

A lapkán belül valószínűleg továbbra is nyolc mag lesz, a méretesnek mondható, megosztott L3 gyorsítótár mellett. Arról nincs adat, hogy az összes mag aktív lesz-e. Valószínű, hogy ezt még az Intel sem döntötte el, hiszen figyelembe kell venni, hogy a fejlesztések milyen irányba tartanak. Amennyiben programok egyre több magot használnak ki, és az OpenCL terjedése is erős lesz, akkor jobban megéri az összes magot aktiválni, még ha az így beállítható órajel kisebb is lehet. Ellenkező esetében inkább érdemes hat maggal számolni magasabb órajel mellett, ahogy azt az Intel teszi a Sandy Bridge-E processzorok esetében.

Ilyen távlatban az árakról természetesen nehezen lehet beszélni, de a platform jellegéből adódóan nem érdemes pénztárcabarát árcédulákra számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés