Hirdetés

Ismét UWA optikával jelentkezett az Irix

UWA, azaz ultraszéles-látószögő objektív párost mutatott be a svájci székehelyű cég.

A svájci Irix tavaly márciusban lépett elő első optikájával, az Irix 15 mm F2.4 nagylátóval. A koreai bérgyártásban készülő rektlineáris objektív most társat kap, ráadásul nem is akármilyet! Az új, full frame lapkákhoz tervezett, ultraszéles látószögű (UWA) Irix 11 mm F4 a hivatalos közlemény szerint, mindössze 3,13% kurvilineáris torzítással rendelkezik. Ezzel ha fényerőben nem is, de gyújtótávolságban aláígér a Laowa 12 mm-es darabjának, és ahogy az köztudott: alul minden mm számít. Bár az EXIF adatok átviteléhez és a vázról történő rekeszvezérléshez rendelkezik elektronikus csatolófelülettel, fókuszmotort nem találunk a tubusban. Amit viszont igen, az a minimalizált torzításhoz szükséges számos speciális lencsetag, mint a négy magas refrakciós indexű, három aszférikus és két extra alacsony szórású tag.

Irix 11 mm F4 Blackstone és Firefly Irix 11 mm F4 Blackstone és Firefly
Irix 11 mm F4 Blackstone és Firefly [+]

Irix 11 mm F4
Max. szenzorméret: full frame (35 mm)
Bajonett: Canon EF, Nikon F, Pentax K
Stabilizálás: nincs
Rekesztartomány: F4-22
Felépítés: 16 lencse 10 csoportban (ebből 4 magas refrakciós indexű, 3 aszférikus és 2 extra alacsony szórású tag)
Átlós látószög: 126°
Nagyítás: 0,13x
Minimális fókusztávolság: 0,275 m
Lamellák száma: 9 darab lekerekített
Szűrőméret: 30 x 30 mm gelatin lapka
Tömeg: 730 g (Firefly), 790 g (Blackstone)
Méretek: 103 x Ø118 mm

A új Irix objektív elődjéhez hasonlóan időjárásálló és szintén két verzióban lesz kapható. A Blackstone alumínium-magnézium ötvözet tubust és karcálló bevonatot kap, amin a gravírozott jelölésekben fluoreszkáló festéket találunk, amelyek az UV fény hatására sötétben világítanak, így könnyítve meg a használatot. Emellett egy kemény tok is a csomag része. Ezzel szemben a Firefly variáns 12%-kal könnyebb, és csak hagyományos nyomatok és ergonomikus fókuszgyűrű található rajta, valamint puha tokkal szállítják. Típustól független viszont hiperfokális skála és a masszív méretekkel rendelkező frontlencse, így a szűrőzést a bajonettnél kialakított rekesszel oldhatjuk meg, ami 30 x 30 mm-es gelatin filtereket fogad. Ugyanakkor nem hiányozhat a fókuszrögzítő-gyűrű sem.


[+]

Firefly Blackstone
Tubus anyaga: műanyag alumínium-magnézium ötvözet
Külső bevonat: standard karcálló
Fókuszgyűrű: ergonomikus, gumírozott kialakítás anodizált, fogazott fémgyűrű
Jelölések: szitázott gravírozott
Jelölések festése: standard UV reagens
Időjárásálló, szigetelt részek Frontlencse nem
Fókuszrögzítő-gyűrű igen
Fókuszgyűrű igen
Bajonett igen
Védőtok puha zsák kemény tok

A támogatott bajonetteket tekintve sincs változás, így Canon, Nikon és Pentax véggel kerülnek forgalomba, a Blackstone 825, míg a Firelfy 595 dolláros árazás mellett, azonban a megjelenés időpontja még ismeretlen.

Előzmények

Hirdetés