Hirdetés

Ismét gyorsabbá teszik a FireWire-t

Az IEEE 1394 (FireWire) szabványcsalád gondozásáért, promóciójáért felelős 1394 Trade Association (TA) bejelentette a technológia által kínált átviteli sebesség jelentős emelését. Az S3200 jelű specifikáció a FireWire-800 által kínált tempó négyszeresét garantálja, vagyis 3,2 Gbps-ot. Jó hír, hogy mindezt az IEEE 1394b szabvány protokollkészletére építve, ugyanazokkal a kábelekkel és csatlakozókkal valósítják meg, azaz a gyors eszközök kompatibilisek lesznek mind a FireWire-800, mind a FireWire-400 eszközökkel.

A megoldás közismert előnyei között tartják számon a – vezérlők autonóm működésének és közvetlen memóriaelérésének köszönhető – kis processzorterhelést, valamint a vezérlőinformációk és felhasználói adatok igen kedvező arányát. A fejlesztők szerint az új S3200-as eszközök között megközelítheti a 400 MB/s sebességet a hasznos adatforgalom. A FireWire S3200 specifikáció véglegesítése előreláthatólag 2008 februárjában történik meg, és mivel a protokollok oldalán nem sokat kell változtatni, a szervezet reményei szerint hamar feltűnnek a piacon az újfajta hardverek is.

Az 1394 TA nem titkoltan azelőtt igyekszik tőkét kovácsolni az újabb fejlesztésekből, hogy színre lépne az USB csatolók következő generációja. Az USB 3.0-ról egyelőre nem sokat tudni, a szabvány kidolgozásába belefogó vállalatok a jelenlegi tízszeresét jelentő, 4,8 Gbps-os elméleti maximális sávszélességet és energiatakarékosabb működést céloztak meg – a korábbi USB szabványokkal való kompatibilitás megőrzése mellett. Ha minden a tervek szerint halad, USB 3.0-s eszközök piacra kerülésével legkorábban 2009 elejétől számolhatunk. Addig azonban a FireWire oldalán is újabb változások történhetnek, belső információk szerint napirenden van a 10 Gbps sebesség elérése is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés