Hirdetés

Iomega: feltörekvő szereplő a HDD-piacon

Az egykor a ZIP meghajtókkal közismertté vált, ma elsősorban közvetlen és hálózati csatolású tárolóegységekkel, REV meghajtókkal, biztonsági mentési rendszerekkel foglalkozó Iomega bejelentette, hogy felvásárolja az ExcelStort.

Eddig a kínai, közvetve állami irányítás alatt álló Great Wall Technology leányvállalataként tevékenykedett a Kajmán-szigeteken bejegyzett ExcelStor Great Wall Technology Ltd., valamint a sencseni székhelyű ExcelStor Technology Ltd., melyekhez – ha az illetékes hatóságok áldásukat adják a tranzakcióra – mintegy 84 milliónyi részvény kibocsátása árán jut hozzá az amerikai cég. Az ExcelStor merevlemezeket és HDD-alapú tárolóeszközöket gyárt, kínálatában például az elsők között volt megtalálható hardveres titkosítással ellátott winchester. Főként más gyártócégek megrendeléseire dolgozik, de saját márkaneve alatt forgalmazott termékekkel is jelen van a piacon. Az Iomegával való együttműködése is hosszabb időre nyúlik vissza, mivel bizonyos külső merevlemezes tárolók mellett 2004-től a REV meghajtókat is az ExcelStor állítja elő.

Az ExcelStor 2006-ban több mint 20 millió darab HDD-alapú tárolóeszközt gyártott, és 707 millió dollárnyi bevételt produkált. A felvásárlást követően az együtt világszerte körülbelül 3000 embert foglalkoztató vállalatoknál már 1 milliárd dollárt meghaladó bevételre számítanak a 2007-es évben. A tranzakció lezárása a tervek szerint 2008 közepéig történik meg; addig az Iomega és az ExcelStor önállóan folytatják üzleti tevékenységüket, utána az ExcelStor az Iomega kizárólagos tulajdonú leányvállalatává válik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés