Hirdetés

Intel: új mobil processzorok az első negyedévben

Az Intel változtatott az előzetes útitervén, és az eredetileg a második negyedévre ígért Core 2 Duo SU9600 és Core 2 Solo SU3500 debütálását előrehozták az első negyedév végére. Mindkét 45 nm-es gyártástechnológiával készülő processzor az ultraalacsony fogyasztású modellek piacára nevez, előbbi 10, utóbbi pedig 5,5 wattos TDP-vel rendelkezik majd.

A kétmagos Core 2 Duo SU9600 az SU9400 szerepét veszi át, és 289 dolláros listaáron érkezik. A magok órajelét 1,6 GHz-re állítják be a mérnökök, az effektív buszórajel azonban marad 800 MHz, illetve a megosztott L2 gyorsítótár is a szokásos 3 MB méretű lesz. Az egymagos Core 2 Solo SU3500 az SU3300-at váltja, 262 dollár lesz a listaára. Magórajele 1,4 GHz lesz 800 MHz-es effektív rendszerbusz és 3 MB-os L2 gyorsítótár társaságában.

Az Intel nem számolt be arról, hogy a processzorok miért jelennek meg a vártnál hamarabb, azonban nagyon valószínű, hogy a kékek az AMD Yukon és Congo platformjáról szeretnék elterelni a figyelmet.

Az új termékek bejelentésével párhuzamosan a Santa Clara-i óriásvállalat sokak örömére elmondta a véleményét az NVIDIA Ion platformról. Az Intel szükségtelennek és meggondolatlannak érzi a zöldek fejlesztését, mellyel új értelmet akarnak adni a netbook fogalmának. A kékek szerint a netbook nem akar több lenni, mint ami. A kisméretű gépezet egy könnyen hordozható számítógép, mely helytől függetlenül lehetővé teszi az internetezést, a levelezést és más átlagos tevékenységeket. Szerintük semmi szükség a HD videók gyorsítására, mert a kicsi kijelző alkalmatlan a megfelelő élmény biztosítására. Emellett a DirectX 10 támogatása is felesleges, mivel a netbookot a felhasználók többsége nem fogja játékra használni. Továbbá fontosnak tartották megemlíteni azt is, hogy a Ion platform grafikus lapkájának teljesítménye sem elégíti ki a modern játékok igényeit, a régebbi programokat pedig a GMA 950 is futtatni tudja.

Az NVIDIA természetesen nem hagyta szó nélkül az Intel monológját, és egy rövid, de annál frappánsabb közleménnyel vágtak vissza. A vállalat szerint ugyanis, aki egy lapon említi az Intel GMA950-et az aktuális GeForce technológiával, az saját magát minősíti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés