Hirdetés

Az 1 wattos Intel LCD panelek megreformálhatják a mobilgépek piacát

Az x86-os óriás érzi a Snapdragon keltette szökőár előjeleit, és alternatív versenyképes megoldásokon töri a fejét.

Az elmúlt évtized során a processzorgyártók időt és pénzt nem kímélve próbálták az általános energiafogyasztást csökkenteni. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen oly mértékben mérséklődött a CPU-k energiafelvétele, hogy mára a rendszer többi alkotóeleme felelős a villanyszámla nagyobbik hányadáért, az Intel pedig ezen szeretne változtatni az olyan ultra-alacsony energiaszinten működő kijelzők fejlesztésének előrelendítésével, amely panelnek átlagos fogyasztása akár 1 wattal is egyenlő lehet.

A Santa Clara-i cég partneri megállapodást kötött az Innoluxszal és a Sharppal egy olyan új, alacsony fogyasztású kijelzőtechnológia (LPDT – Low Power Display Technology) világra segítése érdekében, amely megfelezi a panelek általánosan és háttérvilágításhoz felhasznált energiafelvételét. Jelen esetben ez a 2 watt 1 wattra redukálást jelenti, ami bár elsőre nem hangzik túl soknak, de az eddigi kísérletek, illetve Josh Newman, az Intel mobil innovációkért felelős részlegének általános ügyvezetője szerint akár 4-8 órával is meghosszabbíthatja az akkumulátorok készenléti idejét. Newman úr a PC Worlddel folytatott beszélgetése során azt állította, hogy a már 12 óra készenléti időre képes laptopok potenciális üzemidejét kitolhatják 20 órára a kijelző optimalizációját követően.

Az Intel részéről ez a törekvés részben a kesztyű felvétele az ARM és a Windows égisze alatt érkező, konszolidált fogyasztású eszközökkel szemben, tekintve, hogy a Snapdragon 835-re épülő termékek, illetve a későbbiekben érkező Snapdragon 850-nel szerelt apparátusok egyre inkább konkurenciát jelentenek a mobil fronton. Igaz ugyan, hogy a Qualcomm fejlesztései csak emulált támogatást kínálnak az x86 architektúrákhoz, de készenléti idejük jócskán kárpótol ezért. Mondhatjuk, hogy az Intel kis kerülőutat tesz a probléma mentén; ebben a szegmensben a processzoraik energiafelvételét egyelőre még nem tudják kellőképpen visszafogni (bár idővel érkeznek a 10 nm-es lapkák is), így a rendszerek összesített éhségét igyekeznek mérsékelni az új paneltechnológia felett bábáskodva – és ez hasznos védvonalnak tűnik a rivális AMD-vel szemben is, amely cégnek a Ryzen Mobile SoC APU-i be-bekacsintgat a mobil masinák piacára.

A vállalat tesztágya Core i5-8550U processzort (UHD Graphics 620 IGP-vel), 8 GB memóriát és egy Intel 600p SSD-t használ egy 150 nit fényerőre állított kijelző társaságában, a hangokat pedig fejhallgatón keresztül szólaltatták meg. Ez a konfiguráció nagyjából egybevág azzal, amit a kortárs felhasználók filmezéshez vagy kevésbé erőforrás-igényes digitális munkavégzéshez napjainkban használnak.


[+]

A versenytársaknak valószínűleg nem annyira tetszik, hogy az LDPT csak Intel grafikus vezérlők révén lesz elérhető, de az új keletű technika laptop panelek építéséhez opcióként felajánlásra kerül majd a kijelzőket gyártó firmák számára. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy bármilyen energiatakarékosságot forszírozó technológiáról legyen is szó, az így szerzett előnyünk mindig arányosan fog viszonyulni a teljes rendszer fogyasztásához. Ha a noteszünk 5 wattot eszik, és ezt 4 wattra csökkentjük, 20 százalékos redukciót érünk el, de ha 12 wattot dézsmál, az ominózus 1 wattos apasztás már "csupán" 9 százalékot fog jelenteni. Persze még ez is számottevő, hiszen 5 órás akkuidő mellett már majdnem plusz fél óráról beszélünk, de ez csak akkor fog számítani, ha masinánk már alapból sem túlságosan éhes, és nem szerfelett számításigényes feladatokat végzünk rajta; a combosabb konfigurációk vagy a száz százalékon tekerő gépek közel sem fognak ennyi energiát megspórolni, hiszen amit ezúton nyernek, azt máshol fel is használják.

Előzmények

Hirdetés