Hirdetés

Teljesen rááll a hibrid processzordizájnra az Intel

A Meteor Lake már három eltérő teljesítményű magot is bevet, de ez még csak a kezdet.

Az Intel múlt októberben mutatta be első hibrid processzorát, amely az Alder Lake-S kódnevet viselte, és különlegessége az volt, hogy egyszerre nagyobb, illetve kisebb teljesítmény processzormagot is rejtett. A Santa Clara-i óriáscég nagyon bízik a rendszerben, amit a gyártóknak küldött friss útitervük is bizonyít. Ezen egyértelművé tették, hogy elmélyítik az alapkoncepciót az elkövetkező generációk során, ami konkrétan azt jelenti, hogy hamarosan nem csak kettő, hanem három eltérő tempóra képes magcsoport is lesz a lapkákban, és már most felmerült, hogy később ezek száma négyre nőhet.

A gyártóktól kapott információink szerint elsőként a Meteor Lake kódnevű fejlesztés fog majd lépést tenni a fenti irányba, így a nagy teljesítmény magcsoportja mellett lesz egy közepesen gyors, illetve egy ténylegesen kis teljesítményű magcsoportja is. Az érdekesség viszont, hogy ez fizikailag nem fog majd három eltérő magtípust jelenteni, pusztán a kisebb magok lesznek kétféleképpen paraméterezve.

Hosszabb távon már kettőnél több fizikailag eltérő mag is tervben van, vagyis egy dizájnban akár három eltérő megoldás is lehet. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy az Intel nem tervez majd specifikusan ennyit, hanem lesz egy kis teljesítményű magokból álló klaszter (akár kétféle paraméterezéssel), míg a nagyobb teljesítményű opciók tekintetében a legújabb magból maximum egy-kettő kerülne beépítésre, a többi pedig az előző generációból származó tempós mag felújítása lenne, amolyan közepes teljesítményű alternatívaként.

Annyira egyébként ez nem különbözik attól, amit ma látunk a csúcskategóriába szánt ARM-os ultramobil processzorok tekintetében, elvégre ezeknél is van egy darab nagyon gyors mag, azt kiegészíti pár kevésbé gyors, illetve pár energiatakarékos opció. Az egész nehézsége pont ugyanaz, ami az ARM koncepciójánál, szoftveres szinten is kezelni kell azt, hogy eltérő teljesítményűek a magok, és ez annál bonyolultabb, minél több variációval dolgozik egy lapka, de elméletben megoldható problémáról van szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés