Hirdetés

Intel Tejas: törölve!

Az Intel felhagyott a Prescott utódjának szánt új processzorgeneráció fejlesztésével – adta hírül ma a céghez közeli forrásokra hivatkozva több hírügynökség. A beszámolók szerint a chipgyártó ma jelenti be, hogy leállította a Tejas kódnéven ismert architektúra fejlesztését.

A Tejas a várakozások szerint egy jelentősen átdolgozott Pentium 4 processzor lett volna, amelynek megjelenését 2005-re várta a piac. A pletykák szerint a chip megnövelt méretű elsőszintű gyorsítótárat (24 kbyte adatcache és 64 kbyte trace cache) és 1 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmazott volna. Egyes értesülések szerint e processzorban került volna először bevezetésre az aszimmetrikus többszálú utasításvégrehajtás, amelynek köszönhetően a többszálúságra nem felkészített alkalmazások futása is gyorsulhat.

A beszámolók szerint a Tejas-projekt törlésének hátterében a chip fogyasztásával kapcsolatos problémák állnak. A Reuters úgy tudja, hogy a döntés érinti a Tejas-architektúrára épülő – Jayhawk kódnéven ismert – Xeon processzorokat is.

Mindez megerősítheti azokat a korábbi értesüléseket, melyek szerint az Intel a tervezettnél hamarabb költözteti át a Centrino mobil platform részét képező Pentium M processzorarchitektúrát az asztali számítógépekbe. A legújabb hírek már arról szólnak, hogy az első mobil-asztali hibrid, a Jonah már 2005-ben – a Tejas megjelenésének korábban tervezett évében – piacra kerülhet.

Amint az jól ismert, a tavaly bemutatott Pentium M architekturális felépítése jelentősen eltér a Pentium 4-étől. A mobil chip jó néhány olyan megoldást tartalmaz, melyek a fogyasztás csökkentését célozzák, és alacsonyabb órajelen üzemel, mint asztali társa. Az utasításvégrehajtás hatékonyságát javító technikáknak – így Micro-Op Fusion, fejlett elágazásbecslés, hardveres veremmenedzser – köszönhetően azonban a Pentium M alacsonyabb frekvencián is felveszi a versenyt a Pentium 4-gyel.

Friss: Az Intel képviselője lapunk kérdésére válaszolva megerősítette, hogy a Tejas és Jayhawk processzorok fejlesztését leállították. Az asztali, szerver- és mobil processzorok jövőjét egyaránt érintő változások részleteiről azonban a vállalat csak hétfőn szolgál részletekkel – tudtuk meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés