Hirdetés

Visszatérnek a szoftveresen frissíthető CPU-k

Az Intel az elmúlt év szeptemberében jelentkezett egy érdekes koncepcióval, melynek keretében megjelent a Pentium G6951-es processzor, aminek különlegessége, hogy extra anyagi ráfordítás mellett aktiválható volt benne a Hyper-Threading támogatás és 4 MB-ra nőhetett a harmadszintű gyorsítótár kapacitása. Az elgondolás persze nem aratott osztatlan sikert. Bár az ötlet jó volt, ám az alaphardver és a frissítőcsomag összesített áráért sokkal gyorsabb és jobb képességekkel rendelkező Intel processzort is lehetet vásárolni. Nem véletlen, hogy Pentium G6951 csak az OEM-gyártókat érdekelte, hiszen a felfrissítés költsége aránytalanul drága volt a házon belüli konkurens CPU-khoz viszonyítva.

Egy év szünet után az Intel újra visszatér a szoftveresen frissíthető CPU-k koncepciójával, sőt ezúttal rögtön három, Sandy Bridge alapokra épülő termék került terítékre. A mobil piacra a Core i3-2312M érkezik 2,1 GHz-es órajellel, és 3 MB-os harmadszintű gyorsítótárral, és a frissítés után az i3-2393M jelzést viseli majd a termék, továbbá az órajel 2,5 GHz-re nő, az L3 gyorsítótár pedig 4 MB lesz.

Az LGA1155-ös foglalatba illeszthető asztali termékek esetében a Pentium G622 lesz az egyik kiválasztott, mely 2,6 GHz-en dolgozik 3 MB-os L3 gyorsítótár mellett, és Pentium G693-at lehet belőle varázsolni, ami 3,2 GHz-re emeli az órajelet. A másik fejleszthető modell a Core i3-2102 lesz, ami 3,1 GHz-en ketyeg 3 MB-os L3 gyorsítótár társaságában, és frissítés után a típusjelzés i3-2153-ra változik, ami 3,6 GHz-es órajelet von maga után.

A frissítőcsomag még nem jelent meg, így a valós teljesítménynövekedést nem lehet lemérni, de az Intel szerint 10-23%-os gyorsulás lehetséges terméktől és alkalmazástól függően. A vállalat ezúttal előrelátó volt, és az árazásról nem számolt be, így jelenleg nem lehet megmondani, hogy maga frissítés megéri-e egyáltalán. Mindenesetre a folyamat egy szoftver segítségével hajtható végre. A procedúra lényegében a kapott kód beírását igényli, aminek a helyességét az Intel aktivációs szervere fogja ellenőrizni. Szokás szerint mindezt csak egyszer kell véghezvinni, így az új funkciók hozzáadása után a processzor állandóan jobb lesz az eredeti állapothoz képest.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés