Hirdetés

Intel: széles sávon, vezeték nélkül

Nagy távolságokon át képes széles sávú internetkapcsolat létesítésére a 802.16 néven is ismert WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) vezeték nélküli hálózati szabvány. A megoldást támogató Intel már az idei második félévben megkezdi a kompatibilis vezérlőlapkák szállítását.

Sean Maloney, az Intel egyik vezető alelnöke egy, a Wireless Communications Association által szervezett konferencián tegnap arról beszélt, hogy a WiMAX az elkövetkező öt év egyik nagy durranása lehet. Mint mondta: a széles sávú kapcsolatok kiépítésére ideális üvegszálas összeköttetés magas kiépítési költségei miatt egyre inkább előtérbe kerül a vezeték nélküli technológia.

A tavaly januárban elfogadott WiMAX szabvány olcsó alternatívája lehet a DSL- és kábeles hálózatoknak, minthogy telepítési költségei kategóriákkal alacsonyabbak. A rendkívül széles körben felhasználható WiMAX-hálózatok a 2-11 GHz közötti frekvenciasávot használják, és akár 50 kilométeres körzetben is képesek 70 Mbps átviteli sebességet biztosítani.

A szabvánnyal kompatibilis chipek megjelenésére azonban még várni kell. Az Intel a második félév során kezdi meg a 802.16d szabványú lapkáinak forgalmazását, az első kültéri antennák telepítése pedig csak 2005 első félévében várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés