Hirdetés

Ezért nem kompatibilis a Rocket Lake-S bizonyos 400-as sorozatú vezérlőhidakkal

Nem a tápellátás a gond, egyszerűen az érintett vezérlők képtelenek kommunikálni az új processzorral.

A hét elején írtunk arról, hogy bizonyos 400-as sorozatú vezérlőhidak nem kompatibilisek a Rocket Lake-S kódnevű processzorokkal. Ezt maga a gyártó jelentette be, ugyanakkor magyarázattal nem szolgáltak. A Hardware Zone Israel azonban ebbe nem törődött bele, így kerestek egy intelen belüli forrást, akitől megkérdezték, hogy miért kellett meghozni a fenti limitációt.

A problémát alapvetően az okozza, hogy a B460 és a H410 a típusjelzésükkel ellentétben nem új fejlesztések, hanem régebbi, 22 nm-es gyártástechnológián készülő vezérlőhidat alkalmaznak. Ebből ered az a tényező, hogy az Intel Management Engine is korosabb rajtuk, mint a valóban újnak számító H470-es és Z490-es testvéreiken, ami gyakorlatilag nem teszi lehetővé a Rocket Lake-S CPU-k támogatását. Ezen túlmenően is van egy nagy gond, mivel a régebbi vezérlők nem támogatják a PMSYNC/PMDN jelátvitelt, vagyis egyszerűen képtelenek kommunikálni az Intel újabb fejlesztésű processzordizájnjaival.

A HotHardware írása szerint azonban az alaplapgyártók reagálnak a fenti problémára. A Gigabyte például új, V2-es verziójú H410-es alaplapok kiadását készítik elő. Itt konkrétan a H410M DS2V V2 és H410M S2H V2 termékekről van szó, amelyek például támogatni fogják a Rocket Lake-S CPU-kat, de ezt a gyártó úgy éri el, hogy a H410 helyett valójában H470-es vezérlőhidat alkalmaz, és annak a képességeit kurtítja meg. Ez a megoldás relatíve drága, hiszen belépőszintre dolgoznak középkategóriába szánt vezérlőhíddal, de valószínű, hogy az 500-as vezérlőhidaknál olcsóbb megoldásról van szó, így megérheti erre az irányra dolgozni.

A már eladott H410-es és B460-as alaplapokkal nincs mit tenni, ezek a hardverdizájn szintjén alkalmatlanok arra, hogy a processzort egyáltalán működtessék.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés