Hirdetés

Intel processzorokat használ a Google Stadia, de miért akkora titok ez?

A Google csak az AMD-t említette meg partnerként, az Intelről gyakorlatilag semmit sem mondtak.

Az előző héten került leleplezésre a Google Stadia szolgáltatása, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk. Az egyetlen igazán lényeges kérdés a hardverrel kapcsolatban a processzor beszállítója maradt, ezt ugyanis gyakorlatilag senki sem említette meg. A keresőóriás az AMD-t emelte ki hardverpartnerként, amely cég egyébként szállítja a GPU-kat a rendszerbe, és sokan azt hitték, hogy a CPU-t is, de ahogy az eredeti hírben említettük, a megadott adatok alapján ezt nem lehetett egyértelműen megállapítani.

Végül az AMD árulta el a PCGamesN számára, hogy nem tőlük származik a rendszerben található CPU, és innen igazából logikus az Intelre gondolni, hiszen a VIA nem kínál a szerverpiacra AVX2-t támogató hardvert.

A Google azonban feltűnően kerüli az erre vonatkozó kérdéseket, és nehéz megmondani, hogy miért. Az biztos, hogy az Intelt eddig egyetlen Stadia szolgáltatással kapcsolatos bejelentésben sem említették meg, míg az AMD-t konkrétan hivatalos partnerként jegyzik. Az egyik lehetséges magyarázat az lehet, amire Phil Harrison, a vállalat alelnöke utalt az alábbi interjúban, miszerint az aktuális rendszer még egy Gen 1-es, vagyis első generációs konfiguráció, és ennek lesznek különböző iterációi az idő múlásával. Elképzelhető tehát, hogy a Google a Zen 2 magokat használó EPYC érkezésével átáll az AMD processzorára, és emiatt nem említik sehol sem az Intelt. Utóbbi lehet a Santa Clara-i óriáscég kérése is, hiszen ha tudják, hogy úgyis csak ideiglenesen vannak ott a rendszerben, akkor teljesen felesleges ezt marketingeszközként felhasználni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés