Hirdetés

Intel: P4-et mindenkinek?..

Úgy tűnik, az Intel sokkalta agresszívebb piacpolitikát szándékszik elővezetni, mint azt bárki hitte volna korábban, hiszen nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy a Pentium 4-es CPU-kat a lehető legnagyobb közönségnek szeretné elérhetővé tenni, azaz szinte drámai módon csökkenti árait - a közeljövőben.

A P4-es rendszerek manapság még igencsak drágának számítanak, és az itthoni kereskedők többsége szerint sem ez a legkeresettebb hardver, azonban ez akár meg is változhat, hiszen akik erős Intel-alapú gépben gondolkodnak, azok már ma is inkább a 700+ MHz-es CPU-kat veszik. És ha ennyi pénzért rövidesen már P4-est kapni, ez feltehetőleg sokakat beszél majd le az alig olcsóbb PIII-ról.

Egyedüli szempont már csak a lap ára lehet, mert amíg a jó öreg PIII-asokhoz a még sokkal öregebb BX chipset is elég, addig a P4 ilyen szempontból is korszerűbb, azaz drágább, ráadásul új tápegység is kell neki.. Nem beszélve arról, hogy egyelőre kizárólag RDRAM rakható mellé.

Ezen változtat majd a Brookdale chipset, amely már sima SDRAM-mal is elboldogul, így biztosítva a rezzenéstelen átmenetet a kisebb pénzű vásárlóknak. (az, hogy a P4 mellé az RDRAM igenis sokkal jobb választás, a kisebb pénzű vásárlókat úgysem érdekli..)

De térjünk vissza az árcsökkentéshez. Áprilisban jelenik meg az eddigi leggyorsabb P4-es proci, az 1.7GHz-es modell, amely ugyan ekkor még 700USD fölött lesz csak megszerezhető, azonban alig két hónap múlva már mintegy 35%-kal kerül majd kevesebbe. (meglepő, hogy ilyen kevés időt hagy az Intel zászlóshajója számára, de mert az összes P4-es árát megtrimmeli ekkor, a döntés érthető: a chip ára így nem lesz olyan elrugaszkodott a lassabb procikhoz képest, bár ez, egy Intel csúcs CPU esetén mondhatni újdonság..)

Az előzetes várakozások szerint, az Intel processzorok árai a következőképp alakulnak:

Az Intel júniusi/júliusi árai (USD)
CPU régi ár új ár
Pentium 4 1.7GHz 701 455
PIII/Tualatin 1.26GHz - 348
Pentium 4 1.5GHz 637 316
PIII/Tualatin 1.13GHz - 294
Pentium 4 1.4GHz 423 241
Pentium 4 1.3GHz 332 193
  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Hirdetés