Hirdetés

Új prototípussal köszönt be a kvantumszámítógépek világába az Intel

A vállalat 49 qubites, Tangle Lake kódnevű szupravezető kvantumchipje egy újabb fontos lépés lehet a kvantumszámítógépek terjedése felé.

Az Intel az utóbbi időszakban egyre aktívabban kutatta a kvantumszámítógépek világát, amiben a vállalat partnere a holland QuTech volt. A segítségükkel sikerült még az előző év októberében bemutatni egy 17 qubites szupravezető kvantumchipet, amit máris követett egy 49 qubites verzió.

Az új, Tangle Lake kódnevű szupravezető kvantumchip egyelőre prototípus formában érhető el, de ez már sokat jelent az Intel számára, hiszen tesztelhető a rendszer, ami bizonyos szempontból egy áttörésnek is számít.

A kvantumszámítógépek egyes problémákat gyorsabban oldanak meg a hagyományos kiépítésű szuperszámítógépeknél, ráadásul az előnyük esetenként óriási. Ugyanakkor eddig a korábbi, 17 qubites szupravezető kvantumchipek olyan problémákat oldhattak meg, amelyekkel egy méretes szuperszámítógép is elbírt. A 49 qubites fejlesztés már túllép ezen, és lehetővé teszi a hagyományos kiépítésű gépekkel megoldhatatlan, rendkívül komplex problémák feldolgozását is. Ezt nevezzük kvantumfölénynek. Megjegyzendő, hogy a Google és az IBM is 50 qubit környékére tippelte ennek a bekövetkezését, és itt válik a kvantum számítástechnika érdekessé, mert végre olyan érveket lehet felsorakoztatni az alkalmazása mellett, ami fontosabb a jelenlegi implementációk negatívumainál.


[+]

Az Intel és a QuTech szupravezető kvantumchipjei persze rendkívül specifikus körülmények között működnek csak, ami általános jellemzője a kvantumszámítógépeknek. Bár az Intel szerint a frissebb fejlesztésük architekturálisan különbözik az előző évben bemutatott elődtől, utóbbi csak -273,13°C-on képes adatvesztés nélkül működni, és hasonló igényei lehetnek a frissebb verziónak is. Ez sokszor még iparági szinten sem elfogadható követelmény, tehát a kvantumszámítógépek még láthatóan gyerekcipőben járnak.

Az értékelhetőbb alkalmazhatóság miatt az Intel kutatja a CMOS implementációt, amire a speciális, spin qubit adhat lehetőséget, és ez lehet a következő nagy lépés a kvantumszámítógépek világában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés